Uluslararası iklim hedefi olan 1.5 derece sıcaklık artışının 2024’te ilk kez aşılması, alarm zillerini çaldı. Institute and Faculty of Actuaries (IFoA) tarafından yayımlanan rapor, aşırı hava olaylarının artması, yangınlar, seller ve kuraklık gibi felaketlerin daha da şiddetleneceğini öngörüyor. Bu rapor, küresel liderlere hızlı ve etkili bir şekilde harekete geçmeleri çağrısında bulunuyor.

3 Derece Isınma, Küresel Ekonomiyi Yüzde 50 Düşürebilir
Raporda, eğer karbonsuzlaşma süreci hızlandırılmaz ve doğanın onarılması için adımlar atılmazsa, 2090 yılına kadar küresel ekonomik büyümenin yüzde 50 azalacağı belirtiliyor. 2050’ye kadar sıcaklık 3 dereceyi aşarsa, bu durum 4 milyardan fazla ölüm, devletlerin çökmesi ve büyük ekonomik kayıplarla sonuçlanabilir.

California Alev Alev! 3 Bin Dönümlük Alan Küle Döndü California Alev Alev! 3 Bin Dönümlük Alan Küle Döndü

Yanlış Raporlar Tehlikeleri Göz Ardı Ediyor
Raporun yazarı Sandy Trust, küresel sıcaklık artışıyla ilgili yapılan tahminlerin çoğunun gerçeği yansıtmadığını belirtiyor. 3 derecelik bir sıcaklık artışının beklenen etkileri konusunda yapılan yanlış değerlendirmelerin, politik liderleri bu riskler konusunda duyarsızlaştırdığı ifade ediliyor.

İklim Krizinin Ekonomik ve Sosyo-Politik Etkileri
Rapora göre, finansal kurumlar, politikacılar ve kamu görevlileri tarafından kullanılan mevcut iklim riski değerlendirmeleri, küresel ısınmanın olası etkilerini göz ardı ediyor. Bu raporlarda, iklim değişikliğinin oluşturacağı devrilme noktaları, deniz sıcaklıkları, göçler ve çatışmalar gibi ciddi etkiler yeterince dikkate alınmıyor.

Su, Oksijen ve Gıda Krizi Yaklaşıyor
Raporda ayrıca, doğanın bozulmasıyla birlikte su, gıda ve oksijen gibi temel ihtiyaçların tehlikeye gireceği uyarısı yapıldı. Sandy Trust, "Doğa bizim temeli oluşturur; gıda, su, oksijen ve ekonomimizin güç kaynağı olan enerji ve hammaddeyi sağlar. Bu temelin istikrarına yönelik tehditler, insan refahına yönelik risklerdir ve bu

Kaynak: Karar