Araştırmada yer alan 17 sektörden 5'inin açık iş oranı Türkiye genel ortalamasının üzerindeyken, 12 sektörün açık iş oranı genel ortalamadan düşük kaldı.
2024 yılı birinci çeyreğinde en yüksek açık iş oranı yüzde 3,1 ile Gayrimenkul Faaliyetleri sektöründe kaydedildi. Onu, yüzde 2,4'lük açık iş oranıyla İmalat ve yüzde 2,1'lik açık iş oranıyla İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri sektörü takip etti.
Araştırma kapsamında en çok talep edilen meslek ise yüzde 5,2'lik bir oranla Konfeksiyon İşçisi oldu. İlk 10'da yer alan diğer meslekler sırasıyla şöyle: Makineci (Dikiş), Lojistik Elemanı, Temizlik Görevlisi, Satış Danışmanı/Uzmanı Yardımcısı, Ayakkabı Yapımcısı/Ayakkabı İmalatçısı, Servis Elemanı (Garson) Yardımcısı, İnşaat İşçisi, Ahşap Mobilya İmalatçısı ve Gazaltı Kaynakçısı (Mig-mag Kaynakçısı).
Türkiye genelinde 2024 yılının birinci çeyreğindeki açık işlerin yüzde 28,9'u bu mesleklerde bulunuyor.
En fazla işçi talep eden sektörler ise 2024 yılının birinci çeyreğinde İmalat, Toptan ve Perakende Ticaret ile İnşaat sektörleri oldu. Türkiye genelinde 1 veya daha fazla kişi istihdam eden işletmelerde en fazla açık iş, 110 bin 468 ile İmalat sektöründe tespit edildi. Tüm açık işlerin yüzde 33,4'ü bu sektörde bulunuyor. İmalat sektörünü sırasıyla Toptan ve Perakende Ticaret ile İnşaat sektörleri takip ediyor. Toptan ve Perakende Ticaret sektöründe 90 bin 17 kişilik, İnşaat sektöründe ise 25 bin 631 kişilik açık iş bulunuyor. Türkiye genelindeki açık işlerin yüzde 68,5'i İmalat, Toptan ve Perakende Ticaret ile İnşaat sektörlerinde yer alıyor.