Akçaabat Darıca Mahallesinde yaşayan Fatma Köşeli, 2007 yılında İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce uygulanan Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının (DOKAP) projesi kapsamında "Çilek Yetiştiriciliği" kursuna katıldı. Başarılı bir kurs döneminden sonra  Köşeli, bir dönüm arazisinde çilek yetiştirmeye karar verdi. Köşeli, 2009 yılında ise DOKAP Tarım Projesi kapsamında "Lider Kadın Çiftçi" olarak Japonya'ya giderek, 18 gün boyunca orada  çilek yetiştiriciliği, kooperatifleşme, ürün işleme ve pazarlama konularında çeşitli eğitimler aldı. Üç çocuk annesi Köşeli, Türkiye'ye döndüğünde eşinin desteğiyle farklı kurslara katılmaya devam ederek, zamanla kendisini daha da geliştirdi. Çilek bahçesini 3 dönüme çıkartan Köşeli, aile bireylerinin desteğiyle hem pazarda hem de işletmelere satış yapmaya başladı. Köşeli, memlekete gelince, çilekten reçel üretimi de yaptığını belirterek, her ikisini de pazarlamaya başladı. 2010 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Trabzon'da uyguladığı 'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' bilgi yarışmasına katılarak birincilik elde eden Köşeli, 2016 yılında da yine il müdürlüğünce uygulanan Organik Çilek Yetiştiriciliği Geliştirme Proje'sinden de faydalandığını söyledi.
 
KADIN ÜRETİCİ SAYISI ARTIYOR
 

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Her zaman üreticinin yanında olduklarını kaydeden Eyüpoğlu,  “Sn. Cumhurbaşkanı’mızın 'Ekilmedik bir karış toprak kalmasın' düsturundan hareketle üretimin ve üreticilerimizin her aşamasında her zaman yanında olmaya çalışıyoruz. Tarım danışmanlarımız bu anlamda donanımlı, gerekli bilgiye sahipler. Gerektiği zaman toprak numunesi alımı, tahlili, sonuçların yorumlanması, örnek uygulamalar yapılması, demonstrasyon ve eğitici kurslar düzenlenmesi, çiftçi ziyaretleri,  bitki beslemesi ve zirai mücadele vb. konularda üreticilerimize yardımcı olmaktadırlar.  Akçaabat’ta tarımsal anlamda adından söz ettiren çalışkan, azimli, başarılı ve önder bir üretici olan Fatma KÖŞELİ hanımı tebrik ediyorum. Köşeli bir kadın üreticinin isterse neler başarabileceğini bizlere ve Akçaabat’ımıza göstermiştir. Bunun gibi kadın üreticilerimizin sayısının artmasını istiyoruz. Bu anlamda gece gündüz demeden 24 saat gerek danışmanlarımız gerek teknik ekip ve gerekse oda yönetimi olarak üreticilerimizin yanındayız.” İfadelerini kullandı.
 
TOPRAĞIMIZI İŞLEMELİYİZ
 
Köşeli, ise yaptığı açıklamada toprakları işlemenin önemine değindi. Köşeli, konuşmasında şunları kaydetti: “herkes köyünde bir şeyler ekip diksin topraklarını terk etmesinler. Her şey doğallığını yitirmiş. Ticari amaçlı olmasa bile herkese kendi doğal ürününü yetiştirebileceği bir tarla kurmalarını tavsiye ederim. Böylelikle hem topraklarımız işlenmiş olur hem de kendi ürettiğimiz organik ürünleri yemiş oluruz.”
 
 
 
Editör: TE Bilisim