Mahkemede suçlamaları kabul eden Assange, ABD'li savcılarla yaptığı anlaşma gereği İngiltere'de hapiste kaldığı sürenin karşılığında Amerika Birleşik Devletleri'nde hapse girmeyecek. Anlaşma uyarınca Assange'ın, Wikileaks'e sağladığı tüm belgeleri de imha etmesi kararlaştırıldı.

Avustralya Başbakanına Teşekkür

Assange’ın avukatı Jennifer Robinson, mahkeme çıkışında yaptığı açıklamada, bugünün tarihi bir gün olduğunu belirterek Assange'ın nihayet özgür bir adam olarak evine dönebileceğini söyledi. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese başta olmak üzere Assange’ın tüm destekçilerine teşekkür eden Robinson, bu sonucu mümkün kılan diplomasi için minnettarlığını dile getirdi.

Hac Sırasında Sıcak Hava Felaketi: 577 Hacı Yaşamını Yitirdi Hac Sırasında Sıcak Hava Felaketi: 577 Hacı Yaşamını Yitirdi

"Eşi Benzeri Görülmemiş Bir Dava"

Assange'ın avukatlarından Barry Pollack da, müvekkiline yönelik davanın casusluk yasasının 100 yıllık tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir şey olduğunu söyledi. Pollack, Assange'ın ABD'nin savaş suçlarını ifşa ettiği için büyük acılar çektiğini ve casusluk yasası kapsamında asla suçlanmaması gerektiğini vurguladı. Yargıcın, Assange'ın daha fazla hapsedilmesinin adil ve uygun olmayacağına karar vermesini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Assange'ın Dava Süreci

Assange'ın kurduğu Wikileaks, 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları delillendiren 251 bin gizli belge yayımlamıştı. Assange, 2012'de sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konulmuştu. ABD, İngiltere'den Assange'ın iadesini talep etmiş, ancak İngiltere Yüksek Mahkemesi, ABD'den Assange'ın adil şekilde yargılanacağına dair güvenceler istemişti. Dün gece yapılan açıklamada, Julian Assange'ın, ABD ile varılan anlaşma sonucu serbest bırakılarak ülkesi Avustralya'ya gitmesine izin verileceği belirtildi.

Kaynak: ENSONHABER