KOKARCA ACİL EYLEM PLANI DEVREDE

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 2025 yılında kahverengi kokarca popülasyonunu kontrol altında tutmak amacıyla "Kahverengi Kokarca Acil Eylem Planı" kapsamında mücadelelerin devam ettiği belirtildi. 2024 yılı sonbahar döneminde, kahverengi kokarcaların kışlaklara çekilme evresinde “Cezbet-Öldür” yönteminin kullanılacağı, bu kapsamda feromon tuzakların devreye alınacağı ifade edildi.

850 ADET FEROMON TUZAK KULLANILACAK

Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından Giresun İl Müdürlüğüne 850 adet Halyomorpha halys toplanma feromonu (VİT HALYS) gönderildi. Feromon tuzaklar, il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlükleri teknik ekipleri tarafından belirlenen lokasyonlara yerleştirilerek düzenli kontrol ve takip edilecek.

Çaykara'da Yük Yükleyen Kamyon Ağaçlara Asılı Kaldı: Ağaçlar Felaketi Önledi Çaykara'da Yük Yükleyen Kamyon Ağaçlara Asılı Kaldı: Ağaçlar Felaketi Önledi

ETKİLİ MÜCADELE AMAÇLANIYOR

Feromon tuzakların kullanımıyla kokarcalar cezbedilerek yok edilmesi hedefleniyor. Bu yöntemle, kahverengi kokarcanın kışlama döneminde kontrol altına alınması ve tarımsal ürünlerdeki zararının azaltılması amaçlanıyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “cezbet-öldür” yönteminin etkinliğini artırmak için sahadaki takip çalışmalarını aralıksız sürdürecek.

Kaynak: iha