Kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi ile kamu harcamalarında verimlilik ve kontrol sağlanması hedefleniyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek olan kanun teklifi, Türk Standartları Enstitüsü'ne (TSE) yatırımlar için bütçeden kaynak tahsisini içeriyor. 2023 yılının Ağustos ayında 54 milyon 912 bin lira kaynak tahsis edilen TSE için, 2023 yılında toplam 1 milyar 274 milyon 912 bin lira, bu yıl ise 371 milyon 555 bin lira kaynak tahsis edildi. Gelirlerine yönelik düzenlemenin yapılmaması halinde, kurumun bütçe açığının bu yıl 700 milyon lira, 2025 yılında ise 1 milyar 300 milyon lira olması bekleniyor.

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na ekli idareler ile bu idarelere bağlı, ilgili ve ilişkili kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşıtların Özelleştirme İdaresi Başkanlığı aracılığıyla satışına ve elde edilen gelirlerin genel bütçeye veya ilgili idare bütçesine gelir kaydedilmesine yönelik düzenlemeler, bu düzenlemenin yasalaşmasından sonra belirli çalışmalara konu olacak.

Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar kapsamında, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile yabancı yatırımcılar arasında imzalanan ve yatırım teşviklerine ilişkin hükümler içeren yatırım sözleşmelerine sağlanacak damga vergisi istisnası, düzenlenecek sözleşme sayısı ve yatırım tutarına göre hesaplanacak.

BOTAŞ'ın vergi borçlarının karşılıksız silinmediği, görevlendirme alacaklarından mahsup edildiği göz önüne alındığında, görevlendirme alacaklarına karşılık ferileriyle birlikte terkin edilecek tutar, Haziran ayı itibarıyla 181,3 milyar lira olarak hesaplandı. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle, kurumun borcu, görevlendirme bedeli alacağına mahsup edilerek Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın BOTAŞ'a olan 232,6 milyar lira tutarındaki borcu 51,3 milyar liraya düşebilecek.

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi Piyasa İstikrar ve Denge Alt Fonu'na, kamu bankalarının sermayelerinin güçlendirilmesi amacıyla 2024 mali yılı içerisinde ikrazen özel tertip devlet iç borçlanma senedi ihraç etme yetkisi Hazine ve Maliye Bakanı'na veriliyor. Bu kapsamda, 24 Nisan 2024'te itfa edilen senedin itfası nedeniyle sermaye yeterlilik rasyosu kritik düzeyin altına düşen bankaların sermayelerini güçlendirecek minimum tutar belirlenerek ihraç tutarı sınırlanacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı ile ilgili yapılan düzenlemeler kapsamında, gelir uzmanları ve gelir uzman yardımcılarının görev sorumluluklarına yönelik mevzuattaki boşluklar gideriliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nda istihdam edilen toplam gelir uzmanı ve gelir uzman yardımcısı personel sayısı, Başkanlığın toplam personel sayısının yaklaşık %73'ünü oluşturuyor.

Sonuç olarak, kamuda tasarruf düzenlemesi ile kamu harcamalarında verimlilik ve kontrol sağlanarak, kamu maliyesinin daha etkin yönetilmesi hedefleniyor.

Kaynak: TAKVİM