Doç. Dr. Yanar, özellikle Orta Karadeniz Bölgesi'nde geçtiğimiz hafta yaşanan yoğun kar yağışının, fındık başta olmak üzere birçok bitki türüne zarar veren bu istilacı böceğin popülasyonunu azalttığını ifade etti. Soğuk hava ve düşen sıcaklıkların, kışlayan böcekler üzerinde olumsuz etkiler yaratarak popülasyon yoğunluğunu azalttığını belirten Yanar, bu gelişmenin ardından yapılması gerekenlere dikkat çekti.

Sis Engel Tanımadı! Türk Pilotu Hayat Kurtarmak İçin Trabzon’a İndi Sis Engel Tanımadı! Türk Pilotu Hayat Kurtarmak İçin Trabzon’a İndi

Biyolojik Mücadelede Kimyasal İlaç Kullanımı Dikkatle Yapılmalı

Yanar, kış mevsiminde sıcaklık ortalamalarının yüksek olmasının, kahverengi kokarca popülasyonunun artmasında etkili bir faktör olduğunu ifade etti. Yüksek yaz sıcaklıklarının da böceklerin bitkilere olan etkisini artırdığını belirten Yanar, "Biyolojik mücadele için kullanılan samuray arıları ve diğer avcı türlerinin ölümüne yol açacak kimyasal ilaçlamalar kesinlikle tarım il ve ilçe müdürlükleri ile üniversitelerimizdeki konunun uzmanı akademisyenlerin rehberliğinde yapılmalıdır. İlaçlamaların zamanlaması ve kullanılan ilaç türü çok önemlidir, çünkü yanlış uygulamalar bu avcı türlerinin de ölümüne yol açarak mücadeleyi olumsuz etkileyebilir" dedi.

Eş Zamanlı ve Koordineli Mücadele Önemli

Yanar, kahverengi kokarca ile mücadelede dayanışma ve iletişimin önemine de değinerek, "Herkesin kendi başına ilaçlama yapması, yanlış kararlar alarak avcı türlerini öldürmesine ve sonuçta bu mücadelenin başarısız olmasına yol açabilir. Bu nedenle, doğru zamanlamada ve eş zamanlı olarak yapılan doğru mücadele, başarıya ulaşmak için çok önemli" dedi.

Kaynak: İHA