Toplantıya, Kamu Denetçileri Arif Dülger, Celile Özlem Tunçak, Fatma Benli Yalçın, Sadettin Kalkan ve Yahya Akman ile 50’ye yakın basın mensubu katıldı.

TÜM İLETİŞİM KANALLARI AÇIK

KDK’nın, faaliyete geçmesinin 10. yılını kutladığını söyleyen Ombudsman Şeref Malkoç, “Bu 10 yıllık süre içerisinde etkin, tercih edilen ve iyi bilinen bir hak arama kurumu olma yolunda önemli mesafeler aldık. Bu 10 yıl zarfında toplumun her kesimi ile temas kurduk. STK’larla Medya ile Üniversiteler ile ortak çalışmalar yaptık. Bu süreçte 207.403 yazılı şikâyet aldık. Ayrıca bize, e-mail yoluyla, mektupla, telefonla veya yüz yüze başvuran bir milyon kişiye yardımcı olduk onlara yol gösterdik, hukuki destekte bulunduk. Bu çabaların sonucu olarak idareye verdiğimiz Tavsiye Kararlarına uyulma oranı yüzde 20’lerden yüzde 79’lara ulaştı. Avrupa’da bu oran yüzde 80’dir. Her Bakanlığın KDK’ dan gelecek olan başvuru, bilgi belge talebi ve diğer konular için bir Bakan Yardımcısı görevlendirilmesinin bu konuda ciddi bir faydası oldu.” İfadelerini kullandı.

“ADALETİN VE HAKKANİYETİN GERÇEKLEŞMESİNE ÇALIŞIYORUZ”

Halk ile devlet arasında uzlaşmayı, kaynaşmayı ve kucaklaşmayı sağladıklarını belirten Malkoç, insanların işini kolaylaştırdıklarını ve halkın sorunlarını, idare ile ihtilafını, mahkemeye gitmeden çözüldüğünü kaydetti. KDK’nın mahkemelerin yükünü hafiflettiğini vurgulayan Malkoç, “Adaletin ve hakkaniyetin gerçekleşmesine çalışıyoruz. Zira 2053, 2071 vizyonu olan yeni ve güçlü Türkiye’nin insan hakları, hukuk, demokrasi, hakkaniyet ve adalet üzerinde yükseleceğine inanıyoruz.” Şeklinde konuştu. Toplantıda, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Ukrayna ile Rusya Ombudsmanları arasındaki görüşmelerin neticelerini ve insani koridor konuları hakkında son durumu değerlendirdi.

“41 ÜLKEDEN OMBUDSMANLARI AĞIRLADIK”

Malkoç, uluslararası alanda devam ettirdikleri çalışmalarla Kamu Denetçiliği Kurumu'nu dünyadaki 9 ombudsmanlık alanı üyesinden biri yaptıklarını belirtti. Bu doğrultuda Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş hakkında çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Malkoç, "Hatırladığı gibi geçen hafta 11-12 Ocak tarihleri arasında Filipinler'den Özbekistan'a, Macaristan'dan Filistin'e, Venedik komisyonuna kadar 41 ülkeden yetmişin üzerinde Ombudsman veya insan hakları savunucularını Ankara'da bir araya getirdik. Değişik oturumlarda 21'inci yüzyılda insan haklarının geleceğiyle ilgili tartışmalar yaptık, bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunduk. Bunun çok büyük etkisi oldu. Özellikle 24 Şubat'tan beri savaş halinde olan Ukrayna ve Rusya'nın Ombudsmanlarının Ankara'da buluşması, Rusya'nın elinde bulunan Ukraynalı yaralılar kadınlar veya askerler için veya Ukrayna'nın elinde bulunan Ruslar için bir hayat koridoru bir insanlık koridoru açılması için önemli bir çalışma oldu." Diye konuştu.

RUSYA VE UKRAYNA İLE 8 GÖRÜŞME

Rusya ve Ukrayna Ombudsmanlarının, kendi koordinatörlüklerinde ve kendi aralarında olmak üzere 8 defa görüştüğünü bildiren Malkoç, "Ben onlara şu teklifte bulundum 'evet mutlaka konuşacaksınız ama karar alıp iş yapmamız gerekir' birincisi bir araya gelip bu koridorun açılması için hazır olduklarını söylediler. 2'ncisi 'hazırsanız bunu Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ileteceğim' dedim. Onu da kabul ettiler. Üçüncüsü de Cumhurbaşkanlığında bir araya gelinecekti. Bu üçü de gerçekleşti. Dolayısıyla fevkalade bir gelişme oldu. Şu anda beklediğimiz şey şu, bu arkadaşlarımız kendi ülkelerine gittiklerinde Türkiye'de yaptıkları görüşmeleri ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeleri kendi yönetimlerini aktaracaklar. Cumhurbaşkanımız da Zelenskiy ve Putin'le görüştükten sonra biz tekrar bu görüşmelerin neticesinde geldiğimiz noktayı değerlendirip ona göre adımlar atacağız." İfadelerini kullandı.

İNSANİ KORİDOR TEKLİFİ

İnsani koridorla ilgili de bir platform oluşturmayı arzu ettiklerini belirten Malkoç, "İnsanı koridor teklifi, bize hem Ukrayna hem de Rusya Ombudsmanı tarafından iletildi. Bunu 3 ay önce biz söylemiştik, olgunlaştırdılar ve şimdi onlar bize iletti. Tabii bütün bunların oluşabilmesi için ülkelerin siyasi otoritelerinin ve siyasi iradelerinin buna izin vermesi gerekiyor. Bunun için kolaylık sağlanması gerekiyor. Ombudsmanların gücü tek başına bu koridoru açmaya yetmez." Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim