Gelişimsel kekemeliğin genellikle 2-4 yaşları arasında başladığını aktaran Şahin, “Bu yaş grubundaki çocukların yüzde 5'i bu durumu yaşıyor. Kekemelik başlangıcından sonraki altı ile on iki ay içinde kendiliğinden iyileşme oranı yüzde 85-90’dır. Ancak bazı çocuklarda durum kalıcı hale gelebiliyor. Kalıcılığı etkileyen risk faktörleri arasında cinsiyet (erkek çocuklar), aile öyküsü, dilsel zorluklar ve çevresel faktörler bulunuyor” diye konuştu.

Whatsapp Image 2024 10 21 At 9.57.02 Am (3)

Kekemelik Nedenleri ve Değerlendirilmesi

Kekemeliğin çok boyutlu bir bozukluk olduğunu vurgulayan Şahin, bunun genetik, nörolojik, motor, bilişsel, dilsel ve duygusal faktörlerden etkilendiğini belirtti. “Toplumda kekemelikle ilgili sıkça duyduğumuz yanlış inanışlar var. Kekemeliğin sadece korku gibi bir durumdan kaynaklandığı düşünülüyor, ancak bu sadece bir tetikleyici olabilir. Kekemeliğin arkasında zaten var olan bir zemin vardır” dedi.

Liste paylaşıldı! İşte en az kanser olan kan grupları Liste paylaşıldı! İşte en az kanser olan kan grupları

Kekemelik oranlarının dünya genelinde yetişkinlerde yüzde bir, çocuklarda ise yüzde beş olduğunu dile getiren Şahin, “Çocuklar dil öğrenme sürecinde akıcısızlık yaşayabilir. Bu durum genellikle geçici olsa da dikkat edilmesi gereken bir konu” şeklinde konuştu.

Kekemelik Tedavisi ve Terapi Süreci

Şahin, kekemelik tedavisinde herhangi bir ilaç kullanımının olmadığını belirterek, “Kekemelik için yalnızca dil ve konuşma terapisi uygulanıyor. Terapiler, danışanın aktif katılımını ve motivasyonunu gerektiriyor. Terapi sürecinde birey ve terapist ortak hedefler belirleyerek ilerliyor” dedi.

Kekemelikle ilgili en büyük zorluğun iletişimdeki kesintiler olduğunu ifade eden Şahin, “Kekeme bireylerin kendilerini ifade etmeye devam etmeleri çok önemli. Onların ne söylediği, nasıl söylediğinden daha öncelikli” diye ekledi.

Terapi Yöntemleri

Terapilerde akıcılığı artırmaya yönelik çeşitli tekniklerin uygulandığını belirten Şahin, “Duyarsızlaştırma ve maruz bırakma çalışmalarıyla bireylerin iletişimden kopmaması hedefleniyor. Özellikle meslek hayatında sunum yapma veya kamera karşısında konuşma gibi durumlarda bireylerin daha rahat ifade edebilmeleri için teknikler çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kekemelik, karmaşık bir durumdur ve tedavi sürecinde doğru yöntemler ve destek ile bireylerin iletişim becerilerini geliştirmek mümkündür.

Kaynak: İHA