Trabzon’da yaklaşık 30 yıldır yerel ve ulusal basında gazetecilik yapan ve STK’larda önemli görevler üstlenen Kemal Çuman, Cumhuriyet’in çınarlarının hayat öykülerini anlattığı ‘Haykırışlar’ isimli kitabını çıkardı.

İçerisinde geçmişe götüren hikayelerin yer aldığı, şehrin tarihine ve yaşantısına ışık tutan eser imza töreniyle kitapseverlerle buluşacak. Kitabın yazarı Kemal Çuman, cumartesi günü (24.06.2023) Trabzon Sanat Evi’nde düzenlenecek olan imza töreni için tüm vatandaşları davet etti. Kemal Çuman kitabın içeriğini şu sözlerle özetliyor, “Bu kitapta, insanlık tarihine ev sahipliği yapan Trabzon’un değişik yerlerinde yaşayan çınarlarımızın farklı hikâyelerini bulacak ve şimdiye kadar ortaya çıkmamış tarihi geçmişimize bir yolculuk yapacağız.  Tarihin tozlu yaprakları karıştırıldığında dünyada olduğu gibi ül­kemizde ve Trabzon’da da topluma mal olmuş acı tatlı pek çok olay ya­şandığını görürüz. Üzerinden uzun yıllar geçtiğinden kimi unutulan ve kayıt altına alınmayan nice yaşanmışlıklar, 80 yaşın üzerinde 46 çı­narımızla yaptığımsöyleşilerle gün yüzüne çıktı. Bu eseri yazmam­daki en büyük amaçlarımdan biri de, özellikle gençlerimize yönelik, geçmişteki zorlukları görüp geleceklerini inşa ederken, daha büyük işler başarabilmeleri, hayatın zorluklarına karşı daha dayanıklı olabilmeleri için gerçek bir hayat dersi olmasıdır. “

5 YIL SÜRDÜ

“Söyleşi yaptığım yaşlılarımızın saatlerce usan­madan bıkmadan konuştuklarına şahit oldum. Siz, sohbet ettiğiniz bir yaşlının günümüzden bahsettiğini hiç gördünüz mü? Onun gözü daima eskidedir. Sürekli geçmişten bahsederek, üzüntülü olduğu zamanları hatırladıkça yaşadığı anıları etrafındaki insanlarla paylaşmaya başlaya­rak geçmişten güç aldıklarını görürüz.  Hele yaşlıların “Bizim zamanımızda” diye başlayan, “Günümüzde yalnız kaldık” şeklinde biten cümleleri var ya, ardından anlatılan zor­lukla mücadelenin yaşandığı tecrübenin getirdiği cümleler gibidir. Yaşlılık, sonbaharda dökülen yapraklar gibidir; bir daha baharı gelmez.  Bir yandan toplumun tümüne, yaşlılara nasıl davranmamız gerektiğini ve onlardan geçmişle ilgili her türlü bilgiyi nasıl alabileceği­mizi düşünürken, kendim dâhil olmak üzere hepimiz belli bir yaşa gel­diğimizde, “Ah keşke büyüklerimin anlattıklarını kayıt altına alsaydım” pişmanlığı ile karşı karşıya kaldık. Ama şu bir gerçek ki, gençliğimizde bize kimse yol göstermediği gibi, kendimiz de bu konuları hiç düşün­memişiz. İnşallah bu yazdığımız kitap, gelecek kuşaklara bizim düştüğümüz durumla ilgili bir mesaj vermiş olur. Her ailenin ve mahallenin çınarları, bu dünyadan göçüp gitmeden onların anlatacaklarını not edip sonra yaşadığımız tarihin tozlu sayfalarındaki dönemlerle eşleştirmeye çalışalım.  Yak­laşık 5 yıl süren zor ve meşakkatli bir çalışmamın sonucu olarak yaşlı çınarlarımızla yaptığım söyleşilere tanıklık etmek, hayatımın en önemli anları olarak hafızamda kalacaktır” dedi.

AYŞEN KARABİNA

Editör: Birol Sancak