Mumcu'dan Kongre Süreci Açıklaması: Ekibin Toplantısında Tarihler Belirlendi Mumcu'dan Kongre Süreci Açıklaması: Ekibin Toplantısında Tarihler Belirlendi

‘Dünya fındık üretiminin yüzde 75’i Türkiye’de gerçekleştirilmektedir’ diyen Gaydan, “Ülkemizde 500 bin fındık üreticisi bulunmaktadır. Dünya fındığının 4’te 3’ü topraklarımızda yetişmesine rağmen, fındığın fiyatını halen daha Türkiye’nin belirleyemiyor olması, oldukça acı ve düşündürücü bir durumdur” diye konuştu. 
YABANCI ŞİRKETLER ÜRETİLİYOR
Gaydan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde yetişen fındığımızı alıp çikolata yapan ülkeler milyarlarca dolar kazanmaktadırlar. Yani bizim fındık üreticimiz doğrudan yabancı şirketlere, yok fiyatına fındık üretmektedir. Ürettiğimiz fındığın tamamına yakınını, yok pahasına ihraç ediyoruz. FİSKOBİRLİK; Cumhuriyetin ilanından sonra büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Fındık başta olmak üzere diğer belli başlı ürünlerimizi ilgilendiren birlikler kurulmalıdır “ sözüyle toplanan 1.uluslararası fındık kongresi sonrasında 28 Temmuz 1938 tarihinde Giresun, Ordu, Trabzon, Keşap ve Bulancak Fındık Tarım Satış Kooperatiflerinin birleşmesiyle kurulmuştu. Ancak günümüze geldiğimizde, FİSKOBİRLİK sadece sembolik olarak varlığını sürdürmekte ve işlevselliğini tamamen yitirmiş bulunmaktadır. Ülkemizde bir milli fındık politikasının olmaması, 500 bin fındık üreticisinin yok sayılmasıdır. 2024 yılı fındık mahsulü için açıklanan 130 liralık fiyat, tam bir skandaldır. Bu fiyat maliyetlerin bile altında kalmış bir fiyattır. Uygulanmakta olan mevcut ekonomik politikalar sonucu vatandaşımız yerini yurdunu satmak zorunda bırakılmıştır. Bu durum sürdürülebilir olmaktan çok uzak, Milli Güvenlik sorunudur. Fındık üreticimizin yüzünü güldürecek fiyatın en az, 250 TL olması gerekirdi.”

Muhabir: AYŞEN KARABİNA