Kira Fiyatları Kontrolden Çıktı: Kiracılar Çaresizce Yeni Ev Arıyor

Türkiye genelinde Haziran 2022'den bu yana kiralara uygulanan yüzde 25 sınırlandırması 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. Bu gelişme, kira fiyatlarının yeniden yükselmesine neden oldu. TÜİK'in açıkladığı rakamlarla birlikte artık tüketici enflasyonu (TÜFE) belirleyici olacak ve yeni kira artış oranı yüzde 65,07 olarak belirlendi.

Ev Bulmakta Zorlanıyorlar

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, kira piyasasındaki güncel durumu değerlendirerek, kiraların geçen yıla oranla yüzde 5-10 arasında düştüğünü söyledi. Ancak, vatandaşların oturdukları semti değiştirmek istemediklerini ve uygun fiyatlı ev bulmakta zorlandıklarını belirtti. Taylan'ın bu açıklamaları, mevcut ekonomik koşullarda kiracıların yaşadığı zorlukları gözler önüne serdi.

Konut Arzı ve Fiyat Dengesizliği

Taylan, Ukrayna savaşı ve 6 Şubat depremleri gibi olayların Antalya, Mersin, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde konut bulma zorluklarına yol açtığını hatırlattı. 2023 yılı içinde bu şehirlerden gelen kişilerin birçoğunun kendi illerine döndüğünü belirten Taylan, "Arz talep dengesinde bir problem yok, ev var ancak fiyatlar yüksek. Kiracılar ev sahipleri ile anlaşamadıkları takdirde uygun fiyata ev bulamıyor" dedi. Taylan, kiraların düşmesi için devlet eliyle satılık ya da kiralık konutların piyasaya arz edilmesi gerektiğini vurguladı.

Togg, Türkiye Elektrikli Otomobil Pazarında Zirvede! Togg, Türkiye Elektrikli Otomobil Pazarında Zirvede!

Kiracılar Tedirgin, Ev Arayışları Başladı

Haber Global'in haberine göre, emlakçı Şaban Özdemir, kira artış uygulamasının sona ermesiyle birlikte ev değişimlerinin artacağını belirtti. Özdemir, tavan zam oranının açıklanmasına rağmen kiracıların tedirgin olduğunu ve daha ilk günden ev arayışına girdiklerini söyledi. "Kiracıların birçoğu tedirgin. Zamları karşılayamayacak kiracılar ev arayışına başladı. Daha kira artışı yapılmadan ev soranlar oldu" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ