İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan Açıklama Geldi; Asla Taviz Vermeyeceğiz! İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan Açıklama Geldi; Asla Taviz Vermeyeceğiz!

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın verilerine göre, geçtiğimiz yıl elde edilen gelirlere ilişkin beyan dönemi sona erdi. Ancak beyanname vermeyen 400 binden fazla mükellef tespit edildi. Bu mükellefler için vergi dairelerine bildirimlerin yapılması beklenirken, beyanname vermeyenlere pişmanlık hükmünden yararlanma imkanı sunuluyor.

Kimler Pişmanlık Hükmünden Yararlanabilir?

  • Sahip olduğu konuttan yıllık 21 bin lira, iş yerinden ise 150 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri.
  • Gelir elde etmelerine rağmen beyanname vermeyen mükellefler, vergi dairesi tarafından kendilerine yazı gönderilmeden önce pişmanlık hükmünden faydalanarak vergilerini ödeyebilirler.

Başvuru ve Ödeme Süreci:

  • Pişmanlık hükmünden yararlanmak isteyen mükellefler, vergi dairesine başvurarak "pişmanlıkla beyanname vermek istediklerini" belirtirler ve dilekçeyle başvuru yaparlar.
  • Ayrıca mülk sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın "gib.gov.tr" internet sitesindeki "Hazır Beyan Sistemi" üzerinden de beyannamelerini doldurabilirler.
  • Vergi, mart ve temmuz aylarında 2 taksit halinde ödenir. Ancak ilk taksiti ödeyemeyenler, gecikme zammıyla karşılaşmamak için borçlarını bir an önce ödemelidirler. Gerekirse, verginin taksitle ödenmesi talebinde bulunulabilir.

Kira Geliri Beyanı ve Giderler:

  • Kira geliri elde edenler, "götürü" veya "gerçek" gider yöntemlerinden birini seçerek giderlerini düşebilirler. Giderler arasında aydınlatma, ısıtma, su, sigorta, onarım giderleri gibi kalemler yer alır.

Kira beyanı vermeyenlere sunulan bu pişmanlık imkanı, vergi uyumunun artırılması ve vergi kaçakçılığının önlenmesi açısından önemli bir adımdır.

Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU