Başkan Zorluoğlu, mecliste ilk olarak 12 Eylül 1980 darbesi ile ilgili konuştu.  

Zorluoğlu,"Milli iradeye açık bir müdahalenin yıl dönümü. 12 Eylül’ün yıl dönümünde darbeyi ve darbeyi gerçekleştirenleri buradan lanetlediğimizi ifade etmek istiyorum." dedi. Daha sonra gündem dışı maddeler görüşüldü ve kabul edildi. Ardından gündem maddelerine geçildi. 

KABUL EDİLDİ

Trabzon Büyükşehir Belediyesi 2023 Gelir Tarifesinin ‘Evsel Katı Atık Toplama, Taşıma, Aktarma ve Bertaraf Ücreti’ başlıklı 9. bölümün 43. Maddesi Ekim, Kasım ve Aralık ayları için revize edilmesine karar verildi.  Revize için Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde yapılan görüşmede; Büyükşehir Belediyesinin yüzde 70’ini ödediği “Evsel Katı Atık, Toplama, Taşıma Aktarma ve Bertaraf Ücretinin’  tamamının Sayıştay Raporu nedeniyle vatandaştan alınmasına karar verildi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Sayıştay Raporuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığından görüş istedi. Bu görüş çerçevesinde Trabzon Büyükşehir Belediyesi hareket alanını belirleyecek.  Alınacak bu ücretle birlikte su faturalarından şimdi daha önce 13.29 olan Evsel Katı Atık Toplama, Taşıma, Aktarma ve Bertaraf Ücretinin Büyükşehir Belediyesi payı şimdi ortalama hane başına 21.26’ya yükselecek.  Bu orana ilçe belediyelerinin de payı dahil edildiğinde rakam 27.64 TL’ye yükseliyor.  Ancak rakam kırsal alanlarda toplamda 13.81 TL’ye geriliyor. Madde Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde oy çokluğu ile kabul edildi. 

ENFLASYONDAN ETKİLENİYOR

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zoruloğlu, konu ile ilgili meclise bilgilendirmede bulundu. Zorluoğlu, “Malumunuz Trabzon’daki katı atık bertarafı yap- işlet-devret modeliyle Araklı Taşönü’ndeki tesiste yapılıyor.  Burayla alakalı olarak sözleşme ve şartname gereği ton başına Büyükşehir Belediyesi, yükleniciye ödeme yapıyor. Toplama anlamında ilçe belediyelerimiz çöpleri topluyor, transfer istasyonlarından bu tesise gidiyor ve belli bir ücret karşılığında bertaraf ediliyor. Biz, 2022 yılının başından itibaren tarife oluşturmuştuk. Bu çerçevede yaklaşık yüzde 30’luk bir kısmını vatandaşlarımızın karşıladığı, kalan yüzde 70’i de Büyükşehir Belediyesinin kendi bütçesinden sübvanse ettiği bir sistemle devam ediyoruz. 2022 yılı hesaplarımızın incelenmesi neticesinde  Sayıştay Denetçileri bu konuyu bulgu olarak rapora yazdılar. Orada ‘Katı atık kirleten öder’  prensibi gereğince atığın tamamının üretenler tarafından karşılanmasının mevzuat zorunluluğu olduğunu raporuna yazdılar. Bu konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sorduk. Sayıştay’ın ortaya koyduğu gerekçe çerçevesinde ve bizim katı atık bertarafını üstlenen yüklenici firmaya ödediğimiz miktarlar enflasyondan etkileniyor. Bundan dolayı sürekli artan bir durumu var.” İfadelerini kullandı. 

“ÖDEMEKTE ZORLANIYORUZ”

Zorluoğlu, 31 Ağustos 2023 tarihine kadar katı atık birliğine yani TRABRİKAB’a 110 milyon para ödendiğini ifade ederek, “Yılsonuna kadar kalan 4 aylık süre içerisinde de 50 milyon civarında bir ödeme daha yapılacak.  Toplamda 160 milyonluk ödeme yapılmış olacak. Bu bizim için önemli maliyet. Bunu ödemekte zorlanıyoruz. TRABRİKAB’a da bir miktar borcumuz birikti. Hem bu gerekçe hem de Sayıştay’ın ortaya koyduğu gerekçeyle yeni tarife düzenlemesi yapmak zorunda kaldık. Katı atık bertaraf ücretlerini artırdık.”  şeklinde konuştu.  

“BÖYLE BİR ANLAYIŞ OLMAZ”

Konu ile ilgili söz alan CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin, “Sayıştay nasıl kirleten öder diye bir  hükümde bulunabilir. Zaten vergi veriyoruz. Gerektiğinde devlet sübvanse eder. Vatandaş kirletiyor, size de atıfta bulunuyor, sizi de suçluyor. Vatandaş kirletiyor ama dolaylı yoldan vergi alıyorsun. Burada yüzde 20 yine vatandaşın sırtına yük binecek. Böyle bir anlayış olmaz.” diye konuştu.

Editör: Doğukan ÖZKURT