Türkiye Genelindeki Konut Fiyatları Eylülde Yükseldi

Eylül 2024'te Türkiye genelinde konut fiyatları, bir önceki aya göre %1 oranında artarak KFE endeks değerini 148,0 seviyesine taşıdı. Ancak, yıllık bazda %27,4 artış görülse de reel olarak %14,7 oranında azalış yaşandı.


İstanbul, Ankara ve İzmir’deki Artış Oranları

Üç büyük ildeki konut fiyatları da farklı oranlarda yükseliş kaydetti. İstanbul’da konut fiyat endeksi %1,2 oranında artarken, Ankara’da %2,2, İzmir’de ise %0,8 oranında artış görüldü.

Geçen yılın aynı ayına göre değerlendirildiğinde ise artış oranları İstanbul'da %35,3, Ankara’da %53,9 ve İzmir’de %44,2 oldu.

Tüm Türkiye’de geçerli! Artık emekliden para alınmayacak Tüm Türkiye’de geçerli! Artık emekliden para alınmayacak

Reel Olarak Düşüş Devam Ediyor

Yıllık bazda artış görülse de, reel olarak konut fiyatları %14,7 oranında geriledi. Bu durum, enflasyon etkisinin konut piyasasındaki büyümeyi baskıladığını gösteriyor. Uzmanlar, reel düşüşlerin konut piyasasındaki talep ve maliyet dengesizliğinden kaynaklandığını belirtiyor.


Konut Piyasasında Yatırımcıların Gözü Büyük Şehirlerde

İstanbul, Ankara ve İzmir’deki fiyat artışlarının önümüzdeki dönemde devam etmesi beklenirken, özellikle büyük şehirlerdeki yatırımcıların piyasaya ilgisi artıyor. Merkez Bankası verileri, bölgesel farklılıkların konut sektöründe önemli rol oynadığını da ortaya koyuyor.

Kaynak: KARAR