KÖY ENSTİTÜLERİ 85 YAŞINDA: CUMHURİYETİN EĞİTİM DEVRİMİ UNUTULMADI
Cumhuriyet döneminin en büyük eğitim atılımlarından biri olan Köy Enstitüleri, kuruluşunun 85. yılında saygıyla anılıyor. CHP Trabzon İl Eğitim Sekreteri Erdal Demir, yayımladığı mesajda köy enstitülerinin Türkiye için taşıdığı tarihsel ve toplumsal önemi hatırlatarak, eğitimde yaşanan eşitsizliklere dikkat çekti.
“KÖY ENSTİTÜLERİ BİR EĞİTİM DEVRİMİYDİ”
Demir açıklamasında, 17 Nisan 1940 tarihinde temelleri atılan köy enstitülerinin sadece öğretmen yetiştiren kurumlar değil, aynı zamanda Anadolu’da birer aydınlanma merkezi olduğunu vurguladı. “Köye yarayan meslek erbabı yetiştirme hedefiyle kurulan bu enstitüler, Cumhuriyetin fikir ve eğitim temelini taşımıştır” dedi.
CUMHURİYET DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMA VURGUSU
Demir, köy enstitülerinin laik, bilimsel, karma ve parasız eğitimi esas aldığını hatırlatarak, bugün bu kazanımların tehdit altında olduğunu belirtti. “Eğitim hiç olmadığı kadar sınıfsallaşmıştır. Nitelikli eğitim parası olanın tekelindedir. İktidar sorgulamayan bireyler yetiştirme gayesindedir” ifadelerini kullandı.
“KARANLIKTAN ÇIKIŞ, ENSTİTÜ RUHUYLA OLUR”
Erdal Demir, Cumhuriyetin kuruluş değerlerinin ve yurttaşlık bilincinin hedef alındığı günümüz koşullarında, eğitim sisteminin kurtuluşunun Köy Enstitülerinin felsefesiyle mümkün olacağını söyledi. “Fikri hür, vicdanı hür nesiller için yeniden o yolu izlemeliyiz” dedi.
UNUTULMAYANLAR…
Demir, mesajının sonunda Köy Enstitülerinin kurulmasında emeği olan Hasan Âli Yücel, İsmail Hakkı Tonguç ve 17 bin köy enstitülü öğretmen ile köy sağlık memurlarını saygıyla andığını belirtti. “Onlar Anadolu aydınlanmasının öncüleriydi, yolumuzu bugün de onlar aydınlatıyor” dedi.