KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı,  görevdeki 4 yılını Gazetemiz Genel Müdürü Zihni Ağırman’a değerlendirdi

Türkiye’nin dördüncü üniversitesi olarak 1955 yılında Trabzon’da kurulan Karadeniz Teknik Üniversitesi Ordu’dan-Artvin’e, Trabzon’dan Bayburt’a kadar uzanan ve en büyük coğrafya sahip olarak bünyesinden 6 üniversite daha çıkararak adeta oğul veren bir üniversite konumundadır.

69 yıllık köklü bir geçmişi bulunan ve bugüne kadar verdiği mezunlarıyla dünyanın dört bir yanına yayılan öğrencileri büyüyen ve gelişen dünyaya önemli katkılar sağlıyor. Bilim adamlarıyla dünyadaki teknolojik gelişime de önemli katkılar sağlayan KTÜ bugün Türkiye’nin sayılı üniversiteleri arasındadır.

Türkiye’deki en güzel kampüse de sahip olan KTÜ gerek öğrenci sayısı, gerekse akademik ve idari personeliyle de büyük bir eğitim yuvası haline geldi.

Ağustos ayında ilk dört yıllık görev süresini tamamlayacak olan KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ile sohbet ettik. 4 yıllık görev süresini kısa başlıklarla Taka Gazetesi Genel Müdürü Zihni Ağırman’a değerlendirdi. Önümüzdeki günlerde düzenleyeceği geniş katılımlı basın toplantısıyla da 4 yıllını en küçük ayrıntıya kadar değerlendirecek.

Sözü fazla uzatmadan Hamdullah hocaya kulak verelim.

TAKA: Değerli hocam Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle atandınız rektörlük görevinizin 4 yılını tamamladınız. Geçen sürenin bir değerlendirmesini yapar mısınız?

MARKA DEĞERİMİZ ARTTI

Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı: 4 yılda önemsediğim en önemli konu araştırma üniversitesi olduk KTÜ artık bir araştırma üniversitesi haline geldi. . Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından kurumsal olarak akredite edildik. Birçok kurumsal üniversite 2 yıl akredite alırken, biz 5 yıl akredite aldık. Bunu alan 5 üniversite var. Hem araştırma üniversitesiyiz hem de Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından 5 yıl akredite alan üniversiteyiz. Bu üniversitemiz için çok önemli bir kazanımdır. KTÜ’nün marka değeri artmıştır. Bunun faydasını yeni dönemde hep birlikte göreceğiz.

SINIRLANDIRMA YOK

TAKA: Hocam araştırma üniversitesi olmanın ne tür bir avantajı olacak?

Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı:  Araştırma üniversitesi olduğumuz için özel fon alıyoruz. 13 milyon TL para bu yıl geldi. Sıralama yukarı çıktıkça bu para artacak. Norm kadro var. Doçent sayısı 3’te 2’den fazla olan üniversiteler başka doçent alamıyor. Araştırma üniversitesi olduğumuz için bizde öyle bir sınırlandırma yok. İhtiyacımız olduğu kadar alacağız. Bu da araştırmayı artıracak, üretimi artıracak, yeni icatların bulunmasını sağlayacak. Yani bir üniversitenin olmazsa olması olan her şeye katkısı olacak.

ARTIK TÜBİTAK İLE İŞBİRLİĞİ HALİNDEYİZ

TAKA: Araştırma Üniversitesi olan KTÜ bu anlamda daha fazla tercih edilmesine etkisi de olacaktır. Değil mi hocam?

Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı: Elbette olacaktır. Bakın TUBİTAK’ın projeleri var. TÜBİTAK bir araştırma üniversitesi için çok önemli bir kriter. Mesela araştırma üniversitesi olmadan TÜBİTAK’ın projelerine başvuramıyorduk. Destek alamıyorduk. Şu anda öyle değil. 3 tane hocamız iş paketi yürütüyor. 150 milyon TL’lik bir proje yazdık. Araştırma üniversitesi olmamızın avantajları bütün bunlar. YÖK nezdinde ayrı bir statüye tabiyiz. Öğrencilerin tercihine de yansıyacak elbette. Birçok programımız akredite oldu. YÖKAK’tan 5 yıl almamızın nedeni daha önceden akredite olan bölüm ve programlar. Bunlar çok önemli.

CUMHURBAŞKANIMA MÜTEŞŞEKİRİZ

TAKA: Sayın hocam bilimsel anlamda önemli araştırmalar ve yayınların yapılmasının yanında üniversiteyi fiziksel anlamda da büyütüyorsunuz ve yeni bölümler ilaveler ediyorsunuz. Bunlardan biraz bahseder misiniz?

Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı: Aynen dediğiniz gibi üniversitemiz fiziki olarak da büyüyor ve gelişiyor. Devam eden çocuk onkoloji hastanesi var. İnşallah en kısa zamanda hizmete açacağız. KTÜ Farabi Hastanesinde yıllardan beri önemli bir sorun haline gelen otopark meselesini çözdük. Bin 350 araçlık nezih bir otopark. Trabzon’da 24 saati 45 TL olan tek otopark KTÜ’nün. Üniversiteye de önemli ekonomik katkı sağlıyor. Hasta yakınları gelip dua ediyor. ‘Duayı bana değil Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a edin’ diyorum. Onun sayesinde burayı üniversitemize kazandırdık”

TAKA: Hocam Onkoloji ve çocuk hastanesi inşaatlarına ne durumda?

ÖDENEK ALDIK

Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı: Çocuk hastanemizi bu yıl inşallah bitireceğiz. Cumhurbaşkanlığı bütçe strateji ile geçen hafta görüştük. Teftiş için de belirli bir ödenek verdiler. Bu yılsonu biterse önümüzdeki sene bir kısmını açacağız. A blokta tek kişilik odalarda çift kişi yatıyor. Hiç uygun değil. Orası tadilata alınacak. Diş hekimliğinin yeni inşaata çıkıyoruz. 104 ünitemizi 250 üniteye çıkarıyoruz. Burası da seneye bitecek. Bunlara çalışıyoruz.

Q1 KALİTE DERGİLERDEYİZ

TAKA: Bilimsel araştırma sayısında bir artış da var hocam sanırım.

Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı: Hocalarımıza destek veriyoruz. KTÜ tarihinde ilk kez Q1 kalite en kaliteli dergilerde yayınlar yapılıyor. Çalışıp, üretene destek veriyoruz. Alt yapıya büyük destek veriyoruz. 70 yıllık bir üniversiteyiz. Haliyle eski cihazlarımız var. İbreli cihazlarımız var. Dijital teknolojiye geçtik. Alt yapıya büyük yatırım yapıyoruz. Yeni cihazlar alıyoruz. Bölümlerimize destek veriyoruz. Dünya değişti. Dijital teknoloji geldi.

LİYAKATA ÖNEM VERİYORUZ

TAKA: Sayın hocam atamalarınıza adaletli bir uygulama getirdiniz sanırım. Hak eden hak ettiği yere geliyor artık. Nasıl başardınız. Size bir baskı gelmiyor mu?

Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı:  Akademik ve idari personelimize büyük önem veriyoruz. Daha önce kurulan memur akademisini geliştirdik. Atamaları memur akademisinden yapıyoruz. İdari personele eğitim veriyoruz. Sınav yapıyoruz. Sınav sonunda havuzda kalanlar arasından atama yapıyoruz. İşi bilen, liyakatli kişiler makamlara geliyor. Daha önce rektör istediğini atıyordu. Tercihlerde hata yapılıp, yanılma olabiliyordu. Şu anda böyle bir durum yok. Liyakat ve hakkaniyeti üstün tutuyoruz.

TASARRUF ETTİK

Önceden yılda 2 milyon TL SMS’e para veriliyordu. Mobil yazılım yaptık. SMS’ten yılda 2 milyon TL tasarrufumuz var.

BİLİMSEL KALİTE ARTTI

TAKA: Hocam bilimsel yayınlara desteğiniz ne ölçüdedir. Üretene elinizi sıkmadan veriyor musunuz?

Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı: Bilimsel yayınlarda öğretim üyesi başına 0,75’lerde olan sayı 0,87’ye çıktı. Bu yayınlarda Q1, Q2 yani kaliteli dergilerde yayınlanıyor. Hocalarımızı çalışmaya teşvik ediyoruz. Patent, TUBİTAK alanında olan hocalarımıza vakıftan destek veriyoruz. Vakıfta 2 milyon TL paramız var. Çalışıp, üreten hocalarımıza dağıtacağız.

ÇALIŞIP ÜRETECEĞİZ

Medikal cihaz tasarım ünitemiz var. Oraya destek oluyoruz. Tıbbi cihaz alanında mühendisliğimiz çok iyidir. Hocalarımızı bir araya getirdik. Deprem, yapı sağlığı için çalışıyoruz. Deriner barajını on-line takip ediyoruz. Yazılımlarını bizim çocuklarımız yaptı. Yerin altından, denizde manyetik fay hattı ölçmek isteyen hocamız bir cihaz istiyor. Alacağız. Çalışıp, üreteceğiz. Yayın olacak. Yayın yaparken, uygulamayı da yapacağız. Piyasa ile ortak çalışacağız.

Sosyal transkript hazırlıyoruz. Öğrencimiz TEKNOFEST’te birinci olmuş, futbol takımında başarı kazanmışsa, bizi yarışmalarda temsil etmişse işe girmede faydasını olacak.

BAŞARI EKİP İŞİDİR

TAKA: KTÜ bünyesinden 6 üniversite çıkardı. Dimdik ayakta duruyor. Yıllarca KTÜ ile Trabzon şehrinin bütünleşemediği iddia ediliyor. Siz bu birlikteliği sağladınız. Şehrin tüm sorunlarına karşı da duyarlısınız. KTÜ’de bir Trabzonlu rektörün olması şehir adına da bir kazanımdır. Ne söylemek istersiniz?

Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı: Bu bir ekip çalışmasıdır. Sadece rektör Hamdullah Çuvalcı’nın çalışması değildir. Çalışıp, bilgi üretiyoruz. Şehrin bir problemi varsa üniversite bununla ilgilenmelidir. Şehirde yaşıyorum. Trafik, beton sorununu görüyorum. Beton medeniyetinden çıkmalıyız. Şehir estetik olmalı. Şehir bir ucube. Yeşil medeniyeti olmalı. Trabzonlu olmamın da bir avantajı var. Kurumlarla projeler yapıyoruz. Turizme önem veriyoruz. Şehir ile ilişkileri çok önemsiyorum. İlişkiler iyi olunca ortak projeler de çıkıyor. Hocalarımız ders de verecek. Haftada 40 saat ders değil ama. Bilimsel projelerde de olacak. Laboratuvarda olacak. AR-GE yapacak. Hocalarımızla konuşuyoruz. Güzel bir sinerji var. 4 yıl hızlı geçti. Covid dönemi, asrın felaketi depremi yaşadık. Başlayıp bitiremediğimiz projeler var. Devlette iş durmaz, devam eder. 4 yıldır yaptıklarımız ortadadır. KTÜ’yü daha iyi günler bekliyor.

TAKA: Teşekkür ederim hocam. Ağzınıza sağlık

Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı: Ben teşekkür ederim. Taka Gazetesi ailesine ve tüm hemşehrilerime şükranlarımı sunuyorum. İnşallah Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teveccühü ve tensipleriyle ikinci dönem çalışma fırsatı verildiğinde çok daha faydalı çalışmalar yapacağız inşallah.