Prof. Dr. Celal Tekinbaş, “Öğretim üyesi kadromuz da, yan dallarımız da çok donanımlı. Güçlü bir kadromuz var“ dedi. 
FARABİ HASTANESİ SIKINTILARINI AŞTI
Üniversite hastaneleri ile kıyaslandığında çok önemli bir mesafe kaydedildiğini belirten Prof. Dr. Tekinbaş, “Personelimize ödenmemiş bir ücret olmadığı gibi piyasaya borcumuz da yok. Personel olarak da iyi durumdayız. Personellerimiz de kendisini mutlu ve gururlu hissediyor. Pozitif ayrımcılık sağlıyor, çok iyi çalışıyoruz. İnsanlarla daha iyi iletişim kuruyor ve başarılı oluyoruz” diye konuştu. 


İşte Prof. Dr. Celal Tekinbaş’a sorularımız ve cevapları:

CHP Ortahisar İlçe Başkanı Haluk Batmaz TAKA Gazetesi’ne Gündemi Değerlendirdi CHP Ortahisar İlçe Başkanı Haluk Batmaz TAKA Gazetesi’ne Gündemi Değerlendirdi

TAKA: Sevgili başhekimim, hem yöneticilik hem de cerrahlık. Bu büyük fedakarlık ister nasıl bunların altından kalkıyorsunuz?
BAŞARI GELİYOR
PROF. DR. CELAL TEKİNBAŞ:
Hastaneler özellikle üniversite hastanelerinden bir tanesidir. Bunun zorlukları da tabii ki vardır. İstenildiği zaman oluyor. Hayatta aktif olunca enerji de çok oluyor. Kültür, sanat, spor bizi asla yormuyor. Asıl işimize sağlık hizmetimizi sunma ve yönetmeye kolaylık sağlıyor. Deşarj oluyorum. Bu şarjla diğer işlerimi yapıyorum. 

TAKA: Farabi hastanesinden sık sık gelen şikayetler artık gelmiyor. Ekonomik sıkıntılar aşıldı mı?
SIKINTILARI AŞTIK 
PROF. DR. CELAL TEKİNBAŞ:
Farabi Hastanesi sıkıntılarını aştı. Üniversite hastaneleri başhekimleri birliği var. sürekli istişare halindeyiz. Üniversite hastaneleri içinde çok iyi durumdayız. Personelimize ödenmemiş bir ücret olmadığı gibi piyasaya borcumuz da yok. Personel olarak da iyi durumdayız. Personellerimiz de kendisini mutlu ve gururlu hissediyor. Pozitif ayrımcılık sağlıyor. Personelimiz de çok iyi çalışıyor. İnsanlarla daha iyi iletişim kuruyor. Başarılı oluyor. Her meslek grubundan 3 binin üzerinde personelimiz var. personellerimiz çarkın zinciri gibi. Bir tanesinde eksiklik ya da aksama olursa hizmetin kalitesi de yeterince olmuyor. Personellerimiz bizim için çok önemlidir. Hepsinin işinin çok değerli olduğunun farkındayız. Onların önünde takoz değil, önünü açan bir yönetim anlayışımız var. bunun meyvelerini almak da bizi motive ediyor. 


TAKA: Son dönemde Ameliyatlar için  ve yatak için para alınmaya başlandı bunun hukuki temeli var mı?
CANLA BAŞLA ÇALIŞIYORUZ
PROF. DR. CELAL TEKİNBAŞ
: Hastanemiz 4. Basamak eğitim araştırma hastanesi. 45 yıllık geçmişimiz var. güçlü bir kadromuz var. öğretim üyesi kadromuz da yan dallarımız da çok güçlü. Tüm yan dallarımız mevcut. Tüm meslek grubunun alt ve üst dallarının tümü bünyemizde bulunuyor. Bölgemizde yapılması çok zor olan işlemlerin yapıldığı hastaneyiz. Her taraftan hasta alıyoruz. Ciddi bir yoğunluk var. canla başla çalışan, hocalarımız, hekimlerimiz ve personelimiz var. üniversite hastanelerinde hasta, herhangi bir hocamıza muayene ya da ameliyat olmak istiyorsa kendi isteği ile hocamıza ameliyat, muayene olabiliyor. SGK’da belirlenmiş bir ücret tarifesi var. o ücret miktarını hastanemizin döner sermayesine yatırıyor. Bu ücretin yüzde 35’ini operasyonu yapan hekim alıyor. Geri kalanı hastanemize kalıyor. Biz bu ücretle zorunluluğumuz olmadığı halde refakatçilere yemek veriyoruz. Onlar için daha temiz bir hastane oluşturuyoruz. Sürekli kan kaybeden hastaneden sürekli kadrosunu, fiziki imkanlarını artıran, teçhizat ve tıbbi cihaz parkını yenileyen ve çeşitlendiren bir hastane konumuna geldik. Hastalarımızın bir kısmından özel işlemlerden aldığımız ücretin bir kısmını kanuni olarak kullanıyoruz. 
VATANDAŞIMIZA HİZMET EDİYORUZ
Üniversite hastanelerinde özel odalarda belirli bir ücret belirleyebiliyor. Bizim de yatak ücretimiz günlük 50 TL’dir ve sadece 5 günlük ücret alıyoruz. Hastanede 20 günde yatsa biz 5 günlük ücret alıyoruz. Bunu da hastanemizin güzelliklerinin devam etmesini arıyoruz. Önceden hastalarımız kapı kapı medikal medikal dolaşıyordu. Vatandaşımıza daha hijyenik şartlarda hizmet ediyoruz. Hasta yakınlarının iaşelerini gideriyoruz. Hasta yakınına yemek verilmediği zamanlar vardı. Bu hasta yakını ne yapacak? Hastanemizin önceki durumla kıyaslanamayacak kadar alt yapı, teknik yapı ve üst yapının bu kadar ileri gitmesinin en önemli nedeni de bu.  Hastalar daha çok hastanemizi tercih ediyor ve mutlu ayrılıyor. Personelimiz hak ettiği ücreti zamanında alıyor. Toplu bir başarı oluştu. Bu başarı da hastanemizin yıldızının sürekli parlatıyor. Hiçbir hastamızdan maddi imkanı yoksa ücret almıyoruz. Hastamız, kendisine ücret tahakkuk ettiğinde görevlendirdiğimiz müdür yardımcısına geliyor. Maddi durumu iyi değilse o ücreti siliyoruz. Hizmet ettiğimiz insanların yüzde 99’u hizmetimizden oldukça memnun. Maddi şartları imkan vermeyen hastalarımızdan herhangi bir ücret talebi olursa başhekimliğimiz tarafından ortadan kaldırılıyor. 


TAKA: Sağlık turizminde çok ciddi adımlar atılıyor. Artık Tiflis Trabzon uçakları da başlıyor. Neler söylersiniz?
ÇOK ÖNEM VERİYORUZ
PROF. DR. CELAL TEKİNBAŞ
: Ülkemizin gelişiyor. Sadece sağlık da değil. Savuma sanayi, üretim teknolojileri, eğitim, yüksek eğitime ulaşım da gelişim süreci var. Bu süreçten tüm kurumlar ve meslek gruplarının da üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi o katkıdan da gerekli payı alması gerekiyor. Sağlık turizmi ülkemizin çok önem verdiği bir turizm. Ülkemizin sağlık konusunda geldiği seviyeyi diğer ülke vatandaşlarına sunuyoruz. Trabzon, gerek ulaşımın kolay olması, gerekse çevresinde komşu ülkelerin bulunması o ülkelerdeki insanların ülkelerinde yapılması zor veya mümkün olmayan hastalıkların tedavi edilmesini istemesi bizim de bu hizmeti vermemiz gurur verici. Maddi gelir de elde ediliyor. O insanalar ülkemizi tanıyor. Yüksek kapasitede hizmet vererek prestijimiz artıyor. Yerelde de ilimize girdiler artıyor. Çok önem veriyoruz. Başhekimliğe ilk geldiğim de sağlık turizmi yapaya başladık. İyi gidiyoruz. Maddi gelir odaklı asla düşünmüyoruz. Öncelikle insanların sağlığına kavuşmasını temel hedef seçtik. Yurt dışından gelen misafirlerimizin karşılayamayacağı külfet çıkarmıyoruz. Uçak seferleri, Büyükşehir belediye başkanımız Ahmet Metin Genç’in, TTSO’nun özel ve devlet hastanelerinin katkıları oldu. Gürcistan komşu bir ülke ve ülkemizle de oldukça ilişkileri var. 40 dakikalık bir yolculukla Tiflis’ten Trabzon’a ulaşacaklar. Kapasitemizi onların faydasına da sunacağız. 14 Ekim’de inşallah ilk sefer başlayacak. Çok şey bekliyoruz. Sağlık turizminde uluslararası hasta karşılama alanımız var. tüm yabancı dilleri bilen personel istihdam ediyor. Hastayı alıp muayene ediyoruz. Tetkikleri yapılıyor. Yatması gerekiyorsa uluslararası sağlık turizm servisimiz var. hastalarımıza konforlu sağlık hizmeti sunuyoruz. Maliyeti de var. ücretleri de kendileri ödüyor. Gürcistan hükümeti oradan gelip tedavi edilen tüm hastaların giderlerini resmi olarak karşılıyor. Gürcü misafirlerimizin sayısı direk uçak seferleri ile artacaktır. Hastanemiz ve ilimiz için faydalı olacak. 


TAKA: Biliyoruz ki, Farabi hastanesine gelip şifa bulan birçok ülkenin vatandaşları var. Yoğunluk nerede?
YOĞUNLUK GÜRCİSTAN
PROF. DR. CELAL TEKİNBAŞ
: Mevsimsel farklar var. Gürcistan ilk sırada. Yazın Arap turist yoğunluğu var. avrupa’nın her ülkesinden, Kafkasya’dan Ortaasya’dan hastalarımız var. hastanemizde tedavi imkanı olan ve büyükşehirler dışında tedavi imkanı olmayan bir çok hastalık grubu var. hastanemizi tercih edip burada tedavi oluyorlar. Büyükşehirlerdeki hastanelerle kıyaslama yapıldığında ciddi bir maliyet de söz konusu. Hastalar düşük maliyet için bizi tercih ediyor. 


TAKA: Şu anda inanılmaz bir estetik furyası ve saç ekibi var. Bu dallara girmeyi düşünmediniz mi?
KÖKLÜ HASTANEYİZ
PROF. DR. CELAL TEKİNBAŞ
: Eğitim ve Araştırma hastanesiyiz. Köklü bir fakültemiz var. öğrencilerimiz var. hastanemizde yapılan işlemler bilimsel altyapısı tam olan işlerdir. Bilimsel altyapısı tartışmalı olan konulara girmiyoruz. Hedefimiz fazla para kazanmak değil. İşimizi doğru yapmak ve doğru örnek olmak. Estetik işlemlerde geniş bir perspektif içerisine girmedik. Üniversite hastanesi olarak doğru bulmuyoruz. 


TAKA: Yeniden Hamdullah Çuvalcı atandı, istikrar önemlidir. Nasıl yorumlarsınız?
YÖNETİM OLARAK MUTLU OLUK
PROF. DR. CELAL TEKİNBAŞ
: Hamdullah hocamız iyi bir insan. İyi bir bilim adamı. Hastanemizin gelişimine, bizlerin çalışma şartlarındaki iyileşmeye büyük katkı sunuyor. Önümüzü her zaman açıyor. Hastanedeki başarı ve her açıdan oluşan ciddi değişiklik de büyük katkısı vardır. Hastanemize gelenler şaşırıyor. Rektörümüz doğru işlerimde her zaman teşvik edici olarak önümüzü açıyor. Atanmasına hepimiz çok sevindik. Hastane olarak, akademik personel olarak bu konudan kimse mustarip değil. Yönetim olarak çok mutluyuz. Hocamıza başarılar diliyoruz. Başarı hep beraber geliyor. 
ONKOLOJİ KAPASİTESİ ARTIYOR
Onkoloji kapasitemizi artırıyoruz. 16 yataklı servis açtık. Hemotojoji bölümümüz için bir servis açıyoruz. Bizim yaptığımız pansuman tedbirleri. Merkezi bir şehirde hemotoloji-onkoloji hastanesi yapılması gereklidir. Çalışmalar başladı. Projeler çizildi ve onay geldi. Yeri de belirlendi. Ekonomik durumdan kaynaklı yatırımlar da seçicilik olacaktır. Nihai hedefimiz bölgemize bir onkoloji hastanesi kazandırmak. 
SANAT DA SPOR DA TRABZON’DA
Trabzon’umuz önemli bir şehir. Bu büyüklükte özelliğin bir arada olduğu şehir ülkemizde yoktur. Spor burada, sanat burada, edebiyat burada, eğitim, ulaşım, entelektüel insan gücü burada. Trabzon farklı bir yer. Kadim bir geçmişi var. O geçmişin üzerinde bizler varız. Şehrimizin geçmişi bizlere önemli derecede ivme kazandırdı, seviye oluşturdu.



Muhabir: TUNCAY UÇKUN