KTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilgün Sayıl, Marmara Denizi’nde gerçekleşen depremin Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun (KAF) Kuzey Kolu üzerinde oluştuğunu belirterek şu bilgileri paylaştı:
“Deprem, İzmit Körfezi’nden başlayıp Marmara Denizi’nden geçerek Ganos fayına ve oradan Ege Denizi’ne uzanan KAF’ın Kuzey Kolu üzerinde, deniz tabanının 13.1 km derinliğinde gerçekleşmiştir. 6.2 büyüklüğündeki bu sığ depremin odak mekanizması doğrultu atımlıdır ve KAF karakteristiğiyle uyumludur. Merkez üssü Silivri açıklarında, kıyıya yaklaşık 27 km mesafededir.”
Sayıl, depremin Marmara Ereğlisi’nde 2 cm, Silivri sahilinde ise 3 cm deniz seviyesi yükselmesine neden olduğunu, merkezde hissedilen şiddetin VI (6) düzeyinde olduğunu söyledi. Ayrıca bölgede 1900-2025 yılları arasında 6.0 üzeri büyüklükte toplam 9 deprem meydana geldiğine dikkat çekti. 6.2 büyüklüğündeki ana şoktan önce ve sonra toplamda 5 adet 4.0’ın üzerinde, 2 adet ise 5.0’ın üzerinde artçı depremin yaşandığını belirten Sayıl, deprem aktivitesinin bir süre daha sürebileceği uyarısında bulundu.
“Zemini sağlam olmayan alanlarda ve güvenilirliği kanıtlanmamış binalarda bulunulmamalı,” diye ekledi.
KTÜ Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık ise, depremin yaklaşık 7 km derinlikte meydana geldiğini, İstanbul ve çevresinde yoğun olarak hissedildiğini belirterek özellikle hasar gören yapıların durumuna dikkat çekti.
“Yetkili ekiplerce kontrol edilmeden hiçbir şekilde hasarlı veya şüpheli yapılara girilmemelidir. Vatandaşlarımızın can güvenliği açısından bu husus hayati önem taşımaktadır,” diyen Altunışık, artçı depremler konusunda da uyarıda bulundu.
“Sakin kalmak, resmi kurumların yönlendirmelerine uymak ve panik yapmamak bu süreçte en doğru yaklaşımdır,” dedi.