KTÜ’lü Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, sıcak havaların Karadeniz için tehlikelerinden bahsetti. Daha önce de sıcak havalar ve aşırı ısınan deniz sular nedeniyle Karadeniz’de canlıların tehlikede olduğunu belirten Prof. Dr. Osman Bektaş, bu uyarılarını yineledi.


2024 yılının Şubat ayının yaşanmış en sıcak Şubat ayı olduğunu kaydeden Bektaş, bu sıcakların Karadeniz’i ölüme götüreceğini vurguladı. Isınan denizlerde zehirli alt tabakanın yükseldiğini ve canlı hayatını tehlikeye attığını belirten Prof. Dr. Bektaş, “2024 Şubat ayı yaşanmış en sıcak Şubat ayı olup Karadeniz'i daha da çok ölüme götürecek. Neden? Kuzeyden gelen kar ve soğuk suların azalması Karadeniz’in daha fazla ısınmasına, zehirli alt katmanın yükselerek canlı hayatı tehdit etmesine, aşırı sel ve heyelanlara neden olabilecek.” uyarısında bulundu.

Kokarca felaketinde çare: KUŞLAR! Kokarca felaketinde çare: KUŞLAR!

İklim değişikliği ve deniz kirliliğinin Karadeniz için nasıl ölümcül bir tehlike olduğuyla alakalı daha önce de uyarılarda bulunan Prof. Dr. Osman Bektaş, “Karadeniz nasıl ölüyor? 1- Aşırı kirlenme: Avrupa’nın en kirli denizi olan Karadeniz özellikle Kuzeyden gelen büyük nehirlerin atıklarıyla kirlenmekte. 2- Bölgesel ısınma: Karadeniz’e ve canlılarına hayat veren soğuk ara katman deniz suyunun sürekli ısınmasıyla yok olmaya çok yakın. 3- Buharlaşma: Küresel ısınma özellikle Karadeniz’in doğusundaki deniz suyu sıcaklığını aşırı şekilde artırmıştır. Denizden yükselen buhar Karadeniz sahilinde kısa ve etkili sağanak yağışı dönüşerek sellere neden oluyor. İklim değişimi selleri her yıl daha da artıracaktır.” açıklamasında bulunmuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ