Stresin Latince’de “zorlanma, gerilme ve baskı” anlamına geldiğini belirten Aykut, stresin insanların ruhsal ve bedensel sağlığı için bir uyarı olduğunu ifade etti. Optimum düzeyde stresin motivasyon sağladığını ancak yüksek ve uzun süreli stresin organizmanın dengesini bozarak hastalıklara neden olduğunu söyledi.
Günlük yaşamda strese sık maruz kalmanın ve stresin etkili bir şekilde yönetilememesinin mide ülseri, damar sertliği, hipertansiyon, kalp krizi ve diyabet gibi kronik hastalıkların riskini artırdığını kaydeden Aykut, stresin aynı zamanda kanser gelişiminde de rol oynayabileceğini belirtti.
Stresle başa çıkmak için düzenli uyku, sağlıklı beslenme, fiziksel hareket, meditasyon ve sosyal destek sistemlerinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Aykut, stresin tamamen kaçınılması gereken bir şey olmadığını, hafif düzeyde stresin enerjiyi ve verimliliği artırdığını söyledi. Aykut, kişilerin kendilerine en uygun stres yönetim yöntemlerini belirleyip uygulamalarının önemini vurguladı.