Kırmızı Et Fiyatlarında Şok Artış! 10 Günde 50 Lira Zam Geldi Kırmızı Et Fiyatlarında Şok Artış! 10 Günde 50 Lira Zam Geldi

Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesapları’ndaki (KKM) erime devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 21 Mart haftasına ilişkin yayımladığı bültene göre, KKM hesapları 19 milyar 813 milyon TL azalarak 779 milyar 4 milyon TL’ye düştü. Böylece sistemin toplam mevduatlar içindeki payı sadece %3,71 oldu.

Bu gerileme, vatandaşların KKM’den çıkış yaparak farklı yatırım araçlarına yöneldiğini ortaya koyuyor. Özellikle döviz ve TL mevduat hesaplarında artış dikkat çekiyor.

Öte yandan, bankacılık sektöründeki kredi hacmi 240 milyar 429 milyon TL artarak 17 trilyon 491 milyar 616 milyon TL’ye ulaştı. Hem ticari hem bireysel kredilere olan talep yükseliyor. Tüketici kredileri ise bir haftada 3,5 milyar TL artarak 2 trilyon 160 milyar TL’yi geçti. Bu tutarın 1 trilyon 550 milyar lirasını ihtiyaç kredileri oluşturdu.

Taksitli ticari krediler de önemli bir artış göstererek 2 trilyon 490 milyar liraya çıktı. KOBİ’lerin kredi kullanımında ciddi bir ivme olduğu görülüyor.

Bireysel kredi kartı borçlarında ise dikkat çekici bir düşüş yaşandı. Kart borçları %1,4 azalarak 1 trilyon 880 milyar TL’ye geriledi. Vatandaşların kredi kartı borçlarını azaltırken, ihtiyaç kredilerine yöneldiği görülüyor.

Takipteki yani batık kredilerde ise 6 milyar TL’ye yakın bir artış yaşandı. Bu tutar 347 milyar 656 milyon TL’ye çıktı. Ekonomide bazı kesimlerin geri ödemede zorlandığına dair sinyaller artıyor.

Bankaların öz kaynakları da bu dönemde artarak 3 trilyon 742 milyar lirayı aştı. Bu durum bankacılık sektörünün mali sağlamlığını koruduğunu gösteriyor.

2022’de TL’ye geçişi teşvik amacıyla başlatılan KKM sisteminde, geçtiğimiz yıl %20’ye yaklaşan pay bugün %3,71’e kadar gerilemiş durumda. Ekonomide sadeleşme ve normalleşme sürecinin bir yansıması olarak, KKM'den çıkışların devam edeceği öngörülüyor.

Kaynak: Ekonomi Servisi