Medical Park Karadeniz Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Maymun Çiçeği hastalığıyla ilgili olarak halkın yaşadığı endişelere yanıt verdi. Dünya Sağlık Örgütü’nün bu hastalık için acil durum ilan ettiğini hatırlatan Prof. Dr. Özlü, Maymun Çiçeği virüsünün yeni bir tehdit olmadığını, 1970'ten beri bilindiğini ve genellikle Afrika’da görüldüğünü belirtti. Ancak son birkaç yılda Afrika dışındaki ülkelerde de vakaların görülmeye başlaması üzerine, dünya genelinde tedbir alınması gerektiğini ifade etti.

"Covid-19 Gibi Bir Pandemi Beklentisi Yok"

Maymun Çiçeği hastalığının bulaşma yollarının Covid-19’a göre çok daha sınırlı olduğunu belirten Prof. Dr. Özlü, "Bu virüs, Covid-19’a kıyasla çok daha zor bulaşıyor. Hastalık daha çok temas ve yakın temas ile yayılıyor. Cilt döküntüleri ve bu döküntülerin içindeki sıvı ile temas, bulaşmanın başlıca yolları arasında. Bu nedenle Covid-19’da olduğu gibi geniş çaplı bir pandeminin ortaya çıkmasını beklemiyorum," dedi.

"Hastalığın Ölümcüllüğü Daha Çok Afrika’daki Sağlık Hizmetlerinin Yetersizliği ile İlgili"

Temizlerken zehirlenmeyin: "Bol köpük, daha fazla temizlik demek değil" Temizlerken zehirlenmeyin: "Bol köpük, daha fazla temizlik demek değil"

Hastalığın tedavi ile genellikle 2-4 hafta içinde iyileştiğini belirten Prof. Dr. Özlü, ölüm oranlarının Afrika’da daha yüksek olmasının, oradaki sağlık hizmetlerine ulaşım zorluklarıyla ilişkili olabileceğini söyledi. Avrupa Birliği ülkelerinde ölüm vakalarının çok nadir olduğunu ve bu durumun hastalığın doğrudan ölümcüllüğünden ziyade sağlık hizmetleriyle ilgili olduğunu vurguladı.

"Yeni Varyantların Ortaya Çıkması Zor"

Prof. Dr. Özlü, Maymun Çiçeği virüsünün mutasyon geçirme olasılığının düşük olduğunu belirtti. "Bu virüs DNA virüsü olduğu için mutasyon geçirse bile yeni bir varyanta dönüşmesi çok daha zor. Covid-19’da gördüğümüz gibi ölümcül varyantların ortaya çıkması bu hastalık için pek gerçekçi görünmüyor," ifadelerini kullandı.

"Hijyen ve İzolasyon Önemli"

Pandemi korkularını yatıştıran Prof. Dr. Tevfik Özlü, salgının görüldüğü ülkelerden Türkiye’ye girişlerde dikkatli olunması gerektiğini ve hastalığın fark edilip izole edilmesinin önemini vurguladı. "Hijyen ve temizlik, bu hastalıktan korunmada en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Uçaklarda koltukların her kullanımdan sonra temizlenmesi şart. El hijyenine her zamanki gibi dikkat edilmeli," dedi.

Prof. Dr. Özlü, alınacak basit önlemlerle Maymun Çiçeği hastalığının Türkiye’de yayılmasının önlenebileceğini belirterek, halkı bu konuda bilinçli ve dikkatli olmaya davet etti.

Kaynak: İHA