Para Politikası ve Maliye Desteği: Kritik Aşamada

Memurlar İçin Ocak Ayında Zam Zili Çalıyor! Maaşlar Artıyor Memurlar İçin Ocak Ayında Zam Zili Çalıyor! Maaşlar Artıyor

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, yarın açıklanacak Orta Vadeli Program (OVP) öncesinde maliye politikasının enflasyonla mücadelede belirleyici bir rol oynayacağını vurguladı. Karahan, sıkılaştırma politikalarının etkilerinin hissedilmeye başlandığını belirterek, maliye politikasından gelecek desteğin dezenflasyon sürecindeki önemine dikkat çekti.

Maliye Politikası ve Enflasyonla Mücadele

Karahan, TCMB’nin geçtiğimiz yıl genel seçimlerin ardından uygulamaya koyduğu sıkılaştırma politikalarının sonucunda politika faizini önemli oranda artırdığını hatırlattı. Mevcut durumda, politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutuluyor. Karahan, maliye politikasının bu sürece vereceği katkının altını çizerek, yarın açıklanacak OVP’nin bu süreçte önemli bir yol haritası olacağını ifade etti.

Orta Vadeli Program’ın Önemi

Ekonomi yönetiminin yarın açıklayacağı OVP’de, fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadele ana odak olacak. Programda, bütçe açığının GSYH’ya oranının yüzde 6.4’ten yüzde 5’e revize edilmesi bekleniyor. Bu gelişmeler, yatırımcılar tarafından dikkatle takip ediliyor.

Büyüme ve Cari Açıkta İyileşme

İkinci çeyrek büyüme verileri, ekonomide beklenen yavaşlamayı teyit etti. Karahan, büyümedeki dengelenmenin cari açık verilerine de olumlu yansıdığını belirtti. 2023 sonunda yüzde 4 olan cari açığın GSYH’ya oranı, yüzde 2 civarına gerilemiş durumda.

Hizmet Enflasyonundaki Katılık

Ağustos enflasyon verileri, mal enflasyonunda ılımlı bir seyir gösterirken, hizmet enflasyonunda katılığın devam ettiğini ortaya koydu. Karahan, hizmet enflasyonunun özellikle eğitim ve lokanta gibi kalemlerde yüksek seyrettiğini ifade etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ