Son dönemde TL mevduat faizlerinde yaşanan düşüş, yatırımcıları alternatif yatırım araçlarına yönlendirirken, bu düşüşün nedenleri Merkez Bankası eski baş ekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara tarafından açıklandı.

Prof. Dr. Hakan Kara, kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, mevduat faizlerinin düşüşünü iki ana nedene bağladı. İlk olarak, "Piyasada TL likidite fazlası nedeniyle fiili gecelik faizlerin TCMB politika faizinin altına geldiğini" belirtti.

İkinci neden olarak ise "Para piyasası fonlarına gelen stopajın mevduat rekabetini azalttığını" vurgulayan Kara, "TCMB depo ihalesiyle birincisine tedbir alıyor. İkincisine yapacak pek bir şey yok" şeklinde değerlendirmede bulundu.

TÜİK tarafından nisan ayına ilişkin açıklanan "Finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları" verilerine göre, mevduat faizlerindeki düşüşün etkisi net olarak görüldü. Nisanda aylık reel getiri oranları incelendiğinde, mevduat faizinin (brüt) kayıp yaşadığı, DİBS ve doların da kayıp oranlarına dikkat çekildi. Bu durum, yatırımcıların alternatif yatırım araçlarına yönelmesine neden oldu.

Prof. Dr. Hakan Kara'nın açıklamaları, TL mevduat faizlerindeki düşüşün nedenlerini net bir şekilde ortaya koymakla birlikte, bu durumun ekonomik dengeler üzerindeki etkilerini yakından takip etmeyi gerektiriyor.

Muhabir: TUNCAY UÇKUN