Türkiye, uzay teknolojilerindeki başarılarına bir yenisini daha ekledi. Fergani Uzay tarafından milli olarak geliştirilen FGN-100-d1 uydusu, 14 Ocak 2025 akşamı Türkiye saatiyle 22.09’da ABD’nin Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden Transporter-12 görevi kapsamında uzaya fırlatıldı. Yaklaşık 62 dakikalık yolculuğun ardından TSİ 23.11’de yörüngesine başarıyla yerleşen uydu, telemetri verilerini ileterek görevine başladı.
Türkiye’nin En Büyük Uydusu Görevde
Toplam 102 kg ağırlığında olan FGN-100-d1 uydusu, tamamen milli kaynaklarla geliştirildi. 500 km irtifada, Alçak Dünya Yörüngesi’nde (LEO) ve Güneş Eşzamanlı Yörünge’de (SSO) görev yapacak uydu, günde yaklaşık 15 kez dünya turu atacak. Uydunun operasyonel yetenekleri arasında konumlandırma, faydalı yük iletişimi ve telekomut haberleşmesi bulunuyor.
Selçuk Bayraktar’dan Tarihi Açıklama
Fırlatma sürecini Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’nde ekibiyle birlikte takip eden Fergani Uzay CEO’su Selçuk Bayraktar, "Bugün, 106 kişilik bir ekiple ilk uydumuzu yörüngeye oturtmanın gururunu yaşıyoruz. Bu proje, Türkiye’nin uzay teknolojilerindeki bağımsızlık hedefinin bir simgesi olacak. Gelecek 5 yılda Uluğ Bey adını verdiğimiz küresel konumlama sistemini 100 uydu ile tamamlamayı ve diğer dost ülkelerle paylaşmayı planlıyoruz,” dedi.
Uzay Ekosisteminde Yeni Dönem
Fergani mühendisleri tarafından geliştirilen uydu, üç yedekli uçuş bilgisayarına, yeşil itki teknolojisine sahip motorlara ve yerli yazılım entegrasyonuna sahip. Proje, Türkiye’nin uzay teknolojilerindeki ilerlemesini hızlandırarak, ülkenin uzay ekosistemini daha ileriye taşımayı hedefliyor.