Dünya Sağlık Örgütü’nden M-Çiçeği Aşısına Onay! İlk Aşı Kullanıma Hazır Dünya Sağlık Örgütü’nden M-Çiçeği Aşısına Onay! İlk Aşı Kullanıma Hazır

Dr. Demir, Mpox Virüsü'nün insanlara, enfekte hayvanlar, enfekte insanlar veya virüsle kirlenmiş cansız maddeler (giysiler, havlu, çarşaf vb.) ile yakın temas sonucu bulaştığını açıkladı. Virüs, sağlıklı kişilere ciltteki mikro çatlaklar, mukozalar veya solunum sistemi yoluyla girebilmektedir. Zoonotik yolla, yani enfekte hayvanlardan insanlara ısırık, tırmalama veya hayvanın kan ve vücut sıvılarıyla temas gibi yollarla bulaşabilmektedir.

Dr. Demir ayrıca, "Mpox hastalığı, enfekte insanın vücut sıvılarına ve cilt lezyonlarına doğrudan temas veya bunlarla kirlenmiş maddelerle dolaylı temas yoluyla insandan insana bulaşabilmektedir," diyerek virüsün bulaşma yollarını detaylandırdı. Hastalık belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, yorgunluk, vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve cilt lezyonları bulunmaktadır. Belirtiler virüsle temas ettikten sonra ortalama 6-13 gün içinde ortaya çıkmakta ve cilt döküntüleri ateşin başlamasından 1-3 gün sonra görülmektedir. Deri döküntüleri genellikle 2-4 hafta içinde iyileşirken, bağışıklık sistemi zayıf bireylerde hastalık daha ağır seyredebilir.

Dr. Demir, halkı bilinçlendirme ve korunma önlemleri alınması konusunda çağrıda bulunarak, sağlık yetkililerinin ve kamuoyunun bu konuda duyarlı olması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: AYŞEN KARABİNA