Adıyaman'da düzenlenen 'Depreme Dirençli Kentler' sempozyumunda konuşan Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depreminin ardından bölgede stres birikimi olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Naci Görür, Adıyaman'ın kuzeyinden geçen büyük bir levhanın bulunduğunu ve bu levhaların sürekli hareket ettiğini belirterek, "Adıyaman levha sınırına çok yakın bir yerde yerleşmiştir. 

Dolayısıyla bu fay, Doğu Anadolu Fayı muhakkak zamanı geldiğinde deprem üretir. Şimdi bu ne kadar zamanda deprem üretir? Bunun tekerrür periyodu 500 senede birdir." açıklamasında bulundu.

Adıyaman'ın kendi depremini yaşamamış olsa da çevresindeki depremleri hissettiğini söyleyen Görür, bu durumu şu sözlerle açıkladı: 

"Siz komşunun depremini duydunuz. O deprem nereden geldi? Bu Doğu Anadolu Fayı kırıldığı için siz de yakın olduğunuz için duydunuz. Yakınsınız diye sizi de yıktı."

Depremlerin oluştuğu anda, bir fay kırıldığında içindeki enerjinin yüzde 20'sinin kırılmamış faylara veya komşu faylara transfer edildiğini belirten Görür, "Bu fay kırıldığı zaman tam 5 milyon ton dinamitin aynı anda patlamasına denk gelen enerjiyi açığa çıkarttı. Muazzam bir enerji." dedi. 

Görür, bu enerjinin önemli bir kısmının Bitlis Zağros Kuşağı'na yüklendiğini ve bu nedenle deprem olma periyodunun öne çekildiğini ifade etti.
TAKA/BİROL SANCAK

Editör: Doğukan ÖZKURT