YAŞ GRUBUNA GÖRE BELİRTİLER DEĞİŞİYOR

Dr. Hoşoğlu, okul reddinin belirtilerinin çocuğun yaş grubuna ve sorunun sebebine göre değişebileceğini vurguladı. “Okul günleri sabahları mide bulantısı, baş ağrısı gibi fiziksel şikayetler, ağlama krizleri, öfke patlamaları, evde kalmak için bahaneler uydurma gibi belirtiler gözlenebilir. Bu belirtiler okula gitme sürecinde ortaya çıkar ve eve geldiğinde ortadan kalkar. Ergenlik döneminde ise okula gitmeme ve okuldan erken çıkma gibi davranışlar gözlemlenebilir” dedi.

AİLE, OKUL VE HEKİM İŞ BİRLİĞİ ŞART

Minikler Hem Eğlendi Hem Diş Fırçalamayı Öğrendi! Minikler Hem Eğlendi Hem Diş Fırçalamayı Öğrendi!

Okul reddinde tedavinin öncelikle sorunun sebebini tespit etmekten geçtiğini belirten Dr. Hoşoğlu, “Okul reddinin sebebi müdahale yaklaşımlarını belirler. Bu süreçte aile, okul ve hekim iş birliği büyük önem taşır. Sorunun geçici bir durum olarak değerlendirilip tedavide geç kalınması ilerleyen dönemde daha büyük problemlere yol açabilir” dedi. Özellikle okul öncesi dönemde bu sorunu yaşayan çocukların ebeveynlerinin, çocukları okula göndermekte zorlandığını belirtti.

ÇOCUK VE AİLE ÜZERİNDE ETKİLERİ

Okul reddinin çocukların ve ailelerin hayatını olumsuz etkileyebileceğini ifade eden Dr. Hoşoğlu, “Hafif vakalar okul rehberlik servisleri ile çözülebilirken, daha şiddetli durumlarda çocuk ve ergen ruh sağlığı hastalıkları uzmanlarının müdahalesi gerekebilir. Okul reddi tedavi edilmezse süreğenleşebilir ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir” diye konuştu.

Muhabir: BİROL SANCAK