Türkiye Ombudsmanı Şeref Malkoç ve Kamu Denetçisi Sadettin Kalkan, İtalya/Lazio Ombudsmanı Marino Fardelli'nin ev sahipliğinde Roma'da düzenlenen Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı’na katıldı.
Göçün bir insanlık sorunu olduğunu vurgulayan Malkoç, “Buna sadece İtalya'nın veya sadece Türkiye'nin gayretleriyle çözüm bulunamaz. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere özellikle Avrupa Birliğinin, bütün insanların, insan hakları savunucularının bu konuda duyarlı olması gerekir. Zorluk çeken ülkelerin Türkiye uygulamasından faydalanabilir ve Türkiye bu anlamda insanlığın yüz akıdır." diye konuştu.
“KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU OLARAK GÖÇ VE MÜLTECİLER KONUSUNA AYRICA ÖNEM VERİYORUZ VE SÜRECİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ.”
Türkiye’nin göç ve mülteciler konusundaki tecrübelerini paylaşan Malkoç, “2011 yılında ülkelerinde çıkan iç çatışmalar nedeniyle 15 milyon Suriyeli göç etmiştir. Türkiye bu kişilere açık kapı politikası uygulamış, bu kişileri geçici koruma altına almış ve onlara 12 yılı aşkın süredir de ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’de 1 milyon Suriyeli çocuk okullarda okumaktadır. Türkiye kapılarını mültecilere açarken olması gerektiği gibi insani duyguların yanı sıra uluslararası hukuka uygun olarak davranmıştır. Kamu Denetçiliği Kurumu olarak bizler de göç ve mülteciler konusuna ayrıca önem veriyoruz ve süreci yakından takip ediyoruz.” şeklinde konuştu.
MALKOÇ: KUTSAL DEĞERLERE YAPILAN SALDIRILARA İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARININ TAVIR ALMASI, İDARECİLERİN DE BU TARZ EYLEMLERİ ÖNLEMESİ GEREKMEKTEDİR
Artan yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve İslam karşıtlığına dikkati çeken Türkiye Ombudsmanı ve İslam İşbirliği Teşkilatı Ombudsmanlar Birliği Başkanı Malkoç, "Son dönemde barış ortamını bozan bir husus da artan yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve İslam karşıtlığıdır. Avrupa’da Müslümanların kutsal kitabı olan Kuran-ı Kerim’in yakılma eylemleri ne yazık ki çoğaldı. Bunlar çok yanlış. Bu eylemleri ifade özgürlüğü altında gerekçelendirmek, bu eylemlere izin vermek son derece hatalıdır. Kutsal değerlere yapılan saldırılara insan hakları savunucularının tavır alması, idarecilerin de bu tarz eylemleri önlemesi gerekmektedir.
OMBUDSMAN MALKOÇ, İTALYA’DA TEMASLARDA BULUNDU
İtalya Programı kapsamında Türkiye Ombudsmanı Malkoç, Ukrayna Ombudsmanı Dmytro Lubinets, İtalya/Lazio Ombudsmanı Marino Fardelli, IOI Başkanı Chris Field, Özbekistan Meclisi İnsan Hakları Ombudsmanı Eshmatova Feruza Farkhodovna, Yunanistan Ombudsmanı Andreas I. Pottakis, KKTC Ombudsmanı İlkan Varol, Kazakistan Ombudsmanı Elvira Azimova, Pakistan Sind Eyaleti Ombudsmanı Ajaz Ali Khan, Burkina Faso Fatimata Sanou/Touré başta olmak üzere konferansa katılan dünya ombudsmanlarıyla bir araya geldi.
Türkiye Ombudsmanı Şeref Malkoç ve beraberindeki heyet, İtalya ziyareti kapsamında Türkiye-İtalya Parlamentolararası Dostluk Grubu İtalya tarafı Eş Başkanı Giulia Pastorella ile görüştü. Heyet, görüşme sonrası parlamento binasını gezerek bilgi aldı.
Konferans kapsamında Roma Büyükelçiliğini ziyaret eden Malkoç, Büyükelçi Ömer Gücük ile görüştü.
MOLDOVA’DA ULUSLARARASI KONFERANSI
Türkiye Ombudsmanı Şeref Malkoç ve Kamu Denetçisi Arif Dülger, Moldova Ombudsmanı Ceslav Panico’nun daveti üzerine Moldova’ya ziyaret gerçekleştirdi.
Moldova Ombudsmanlık Kurumumun 25. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen uluslararası konferansa katılan Ombudsman Malkoç, Yeni Dijital Gerçeklikte İnsan Hakları konulu konuşma yaptı.
“Dijitalleşme teknolojinin de gelişmesiyle, dünya genelinde hızla yayılan ve gelişen bir olgu haline geldi.”
Ombudsman Şeref Malkoç, dijitalleşmenin teknolojinin de gelişmesiyle, dünya genelinde hızla yayılan ve gelişen bir olgu haline geldiğini belirterek, günlük yaşantımızın birer parçası haline gelen internetin yaygınlaşması, yapay zekâ gibi yeni teknolojilerin kullanımı, insan haklarına yönelik yeni fırsatları ve tehditleri beraberinde getirdiğini belirtti.
Bilgi paylaşımının yeni bir boyutu olan sosyal medya, whatsapp, facebook, twitter, youtube gibi platformları günlük olarak kullanmaya başlandığını bildiren Malkoç, “Bu durum insanların bilgiye erişimini kolaylaştırdı. Kullanıcılar dünyanın herhangi bir yerinden herhangi bir veriye saniyeler içerisinde ulaşabilirken, toplumlar da birbirlerine bu ağlar üzerinden bağlanmıştır. Hatta pandemi döneminde, “internet tabanlı uygulamalar sayesinde kamu ve özel sektör çalışanları uzaktan çalışabildi, çocuklar eğitim hayatına evden devam edebildi ve iş toplantıları çevrim içi ortamda gerçekleştirilebildi. Biz Ombudsmanlar da bu uygulamaları kullanarak pandemi döneminde online toplantılar düzenleyebildik, bilgi paylaşımında bulunabildik.” dedi.
Türkiye Ombudsmanlığı olarak, gençlere yönelik önemli faaliyetler yaptıklarını bildiren Malkoç, “Türkiye’de orta öğretim çağında, ilkokul ortaokul ve lisede 20 milyon öğrenci var. Dijitalleşmeye en uyum sağlayacak olan gençlere hak ve özgürlüklerini anlatmak üzere çeşitli projeler yürütmekteyiz. Liselerde on binlerce öğrencinin katıldığı çeşitli yarışmalar düzenleyip ödüller vermekteyiz. Türkiye’de ise 150 üniversitede Ombudsmanlık kulüpleri kurarak öğrencilere haklarını öğrenmeleri konusunda eğitimler yapmaktayız, konferanslar vermekteyiz. 1-7 Ekim tarihlerinde 150 üniversitenin Ombudsmanlık kulübü başkanlarını İstanbul’da bir araya getirip bir hafta boyunca eğitim yapacağız. Öğrenciler bu eğitimde öğrendiklerini binlerce üniversitedeki arkadaşlarına anlatacaklar.” şeklinde konuştu.
“OMBUDSMANLIK OLARAK DÜNYADA YAŞANAN KRİZLERİN İNSAN HAKLARI BOYUTUNUN DA TAKİPÇİSİYİZ.”
Bir taraftan insanlık dijitalleşmede en ileri seviyeye doğru giderken yapay zekâyı geliştirirken, diğer yandan milyonlarca insan açlıkla mücadele etmekte yine milyonlarca insan değişik nedenlerle göçmen veya mülteci durumuna geldiğini vurgulayan Malkoç, “Göçmen meselesi çağımızın en büyük sorunlarından biridir ve biz Ombudsmanların, insan hakları savunucularının en önemli konularından biridir göçmenler. Türkiye ise en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olmayı sürdürmekte ve hâlihazırda Türkiye’de 5 milyonun üzerinde mülteci ve göçmen bulunmaktadır. Kurumumuz Türkiye’de Yaşayan Suriyeliler üzerine özel bir rapor hazırlayarak tüm dünya Ombudsmanları ve uluslararası insan hakları kurumları ile paylaşmıştır. Diğer yandan, Türkiye Ombudsmanlığı olarak Ege Denizini geçerek Avrupa’ya ulaşmak isteyen göçmenlerin yaşadıkları insan hakları ihlallerine ilişkin de bir Rapor hazırladık. Yine Ukrayna’dan birçok insan komşu ülke Macaristan’a geçmiş ve sığınmıştır. Macaristan Ombudsmanı Akos Kozma’nın daveti üzerine Ukraynalıların göç ettiği Macaristan sınırını ziyaret ettik ve bunun sonucunda gözlemlerimizi içeren bir özel rapor hazırladık. Dolayısıyla Ombudsmanlık olarak yaşanan krizlerin insan hakları boyutunun da takipçisiyiz.” diye konuştu.
Moldova temasları kapsamında T.C. Kişinev Büyükelçisi Uygar Mustafa Sertel’i ziyaret eden Türkiye Ombudsmanı Şeref Malkoç, Azerbaycan’ın Kişinev Büyükelçiliğinde Karabağ’ın ve işgal altındaki Azerbaycan topraklarının azatlık mücadelesinin başlangıcı olan “Anım Günü”ne katıldı.
TATARİSTAN’A ÇALIŞMA ZİYARETİ
Türkiye Ombudsmanı Şeref Malkoç, beraberinde Kamu Denetçisi Yahya Akman, Genel Sekreter Mehmet Sarı, Tataristan Ombudsmanlığının ev sahipliğinde 11 Eylül 2023 tarihinde Tataristan’ın başkenti Kazan’da düzenlenen Asya Ombudsmanlar Birliği Başkanlığı’nın 24. Yönetim Kurulu ve 17. Genel Kurul toplantısına katıldı.
17. Genel Kurul toplantısında yapılan oylamada, Türkiye Ombudsmanı Şeref Malkoç bir kez daha Asya Ombudsmanlar Birliği’nin Yönetim Kurulu üyesi seçildi.
Malkoç, Asya Ombudsmanlar Birliği’nin bir önceki Yönetim ve Genel Kurul toplantılarının 2019 yılında İstanbul’da yapıldığını vurgularken, geçen yıl ise toplantıların Azerbaycan Ombudsmanının ev sahipliğinde Bakü’de gerçekleştirildiğini belirtti.
Asya Ombudsmanlar Birliği’nin başta Asya bölgesi içerisindeki üye ülkelerin kurumlarının insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanındaki çalışmalarına önem verdiğini, bu konuda tecrübe paylaşımı ve işbirliği yaptıklarını dile getirdi. Ombudsman Malkoç, COVİD-19 salgını nedeniyle Birlik nezdindeki faaliyetlere ara verilmek durumunda kalındığını ancak yeni dönemde, yeni Yönetim Kurulu’nun daha verimli ve başarılı çalışmalar yapacağına inandığını söyledi.
Malkoç, Spassky Bölgesi Başkanı Fargat Mukhametov ve Asya Ombudsmanlar Birliği toplantılarının katılımcıları ile bir araya gelerek, Bulgar İslam Akademisi ve Rektörü Farhat Khusnutdinov’u da ziyaret etti.