“Doğaya Karşı Mücadeleyi Kazanırsak İnsanlık Kaybedecek”

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Trabzon İklim Buluşmaları Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, insanoğlunun doğaya karşı acımasız bir mücadele verdiğini ve bilinçsizce sürdürülen bu mücadelenin sonunda insanlığın kaybedeceğini vurguladı. Kaya, sempozyuma katılan bilim insanlarının görüşlerini önemsediklerini belirterek, “İhtiyaç duyulan her anda üzerimize düşeni yapacağız” dedi.

“Türkiye Sanıldığı Gibi Su Zengini Değil”

Kaya, su, gıda ve enerji politikaları üzerine açıklamalar yaparken Türkiye’nin aslında su zengini olmadığını belirtti:

“Karadeniz Bölgesi yağış alıyor gibi görünse de temiz, içilebilir suya ulaşmak konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Balık bolluğuyla bilinen Karadeniz’de bugün birkaç tür balık avlanabiliyor. Kıyı planlaması yapmadan derelerimizi HES’lerle doldurduk ve doğayı tahrip ettik.”

Trabzon İklim Buluşmaları'nda Su, Gıda ve Enerji Politikaları Masaya Yatırıldı Trabzon İklim Buluşmaları'nda Su, Gıda ve Enerji Politikaları Masaya Yatırıldı

HES’lerin Doğaya Verdiği Zararlar

Kaya, bölgede yaygınlaşan Hidroelektrik Santralleri’nin (HES) doğaya ciddi zararlar verdiğine dikkat çekerek, vadilerdeki doğal yaşamın yok edildiğini belirtti. Kaya, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmenin önemine değinerek, “Güneş enerjisi konusunda Almanya’dan daha avantajlıyız, fakat kaynaklarımızı doğru değerlendiremiyoruz” dedi.

Trabzon’da Sürdürülebilir Çalışmalar

Ahmet Kaya, Trabzon’un enerji ihtiyacını karşılamak için çevreye zarar vermeyen ve yenilenebilir kaynaklara yönelmenin gerekliliğine vurgu yaptı:

“824 bin 352 nüfusu olan Trabzon’da, çevreyi kirletmeyen enerji politikalarına geçmeliyiz. Daha yaşanabilir bir Trabzon için hep birlikte sürdürülebilir adımlar atacağız.”

Enerji Alanında Özeleştiri ve Yenilik İhtiyacı

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası üyesi Suat Yılmaz, sempozyumda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin enerji alanında fosil yakıtlara bağımlı olduğunu ve bu politikanın değişmesi gerektiğini ifade etti. Yılmaz, “Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarını teşvik etmeliyiz” diyerek Mersin Akkuyu’daki nükleer santralin oluşturduğu risklere de dikkat çekti.

Katılımcılardan Ortak Çözüm Çağrısı

Ülke Politikaları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. İsmail Doğan Subaşı, sempozyumda yaptığı açıklamada sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için yerel yönetimler ve kamu kurumlarının iş birliğinin önemini vurguladı. Subaşı, etkinliğin iklim farkındalığı açısından büyük bir adım olduğunu belirterek, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya’ya ev sahipliği için teşekkür etti.

Muhabir: DOĞUKAN ÖZKURT