Yeni düzenlemeye göre, karbondioksit emisyonu 25 gramın altında olup, elektrikli menzili 70 km ve üzerinde olan şarj edilebilir hibrit araçların ÖTV oranları yüzde 30 ile yüzde 70 arasında değişecek. Motor silindir hacmi 1600 cm³'ü geçmeyen ve ÖTV matrahı 1.350.000 TL’yi aşmayan araçlar için yüzde 30 ÖTV oranı uygulanacak. Bu kriterlere uyan araçların fiyatlarında 400-500 bin lira arasında bir düşüş bekleniyor.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, yeni teknolojili ve çevreci araçların desteklenmesi hususunda atılan adımları olumlu bulduklarını belirtti ve mevcut ÖTV sisteminin yeniden ele alınması gerektiğini vurguladı. Bozkurt, "Yeni ÖTV sisteminin devreye alınmasıyla yerli sanayiyi dünya pazarlarına hazırlayacak aksiyonların ivedilikle gözden geçirilmesi gerekmektedir," dedi.

Sektör Temsilcilerinin Görüşleri:

Her kadının mutfakta kullandığı dev marka iflas etti! Her kadının mutfakta kullandığı dev marka iflas etti!

Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik, şarj edilebilir (PHEV) otomobillerin ÖTV oranlarının içten yanmalı motorların ÖTV oranlarına göre belirlenmesi nedeniyle fiyatlarının daha yüksek olduğunu belirtti. Yeni düzenlemeyle birlikte, teknik özellikleri uygun olan PHEV'lere önemli bir teşvik geldi.

Bu indirimlerin, çevreci ve yeni teknolojili araçları destekleyerek pazarda daha fazla modelin yer almasını sağlayacağı ve yerli üretimin desteklenmesi açısından büyük önem taşıdığı ifade ediliyor.

Kaynak: MYNET