Her yıl yaklaşık 400 milyon ton plastik üretiliyor ve bu miktar son 20 yılda iki katına çıktı. Plastik atıklar, içme suyu, hava ve gıda yoluyla insan vücuduna giriyor. Mikroplastikler ve nanoplastikler, hücre zarlarına girerek kan-beyin yoluyla insan beynine ulaşabiliyor.
Napoli'deki Campania Luigi Vanvitelli Üniversitesi'nden yapılan bir araştırma, mikroskobik plastiklerle kirlenen kişilerin kalp krizi, felç ve erken ölüm riski taşıdığını ortaya koydu. Ayrıca, mikroplastiklerin anne karnındaki bebeklere de zarar verdiği, plastik atıkların yakılmasının solunum yoluyla ölümcül kanserojen maddeler yaydığı belirtildi.
Mikroplastikler ve nanoplastiklerin insan sağlığına verdiği zararlar arasında bağışıklık sistemi bozuklukları, oksidatif stres ve kanser riski bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, çevresel faktörler, Doğu Akdeniz Bölgesi'ndeki çocuk hastalıklarının yüzde 30'unu oluşturuyor.
Bilim insanları, plastik atıkların giderek arttığını ve okyanuslarda balıktan daha fazla plastik birikmesinin beklendiğini vurguluyor. Çevre kirliliği, yalnızca hayvanları değil, insanlar dahil pek çok canlıyı etkiliyor.
Plastik üretimi son 70 yılda büyük bir artış gösterdi ve 1950'de 1,5 milyon metrik ton olan plastik üretimi, 2022'de 400 milyon tonun üzerine çıktı. Çevreyi korumak adına sürdürülebilir plastik geri dönüşüm teknolojileri ve biyolojik olarak parçalanabilir plastiklerin geliştirilmesi büyük önem taşıyor.