Çene Bozukluğu ve Akran Zorbalığı

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Emre Kıymık, çene bozukluklarının çocukların sosyal hayatında ciddi problemler yarattığını açıkladı. Çene yapısındaki bozukluklar, özellikle okul çağındaki çocuklarda fiziksel görünümleri nedeniyle akran zorbalığına yol açabiliyor. Dr. Kıymık, bu tür vakalarda cerrahi müdahalelerin özgüveni artırdığını vurguladı.

Ortognatik Cerrahinin Önemi

Ortognatik cerrahi, çene bozukluklarını düzelten bir operasyon türüdür. Çene yapısının aşırı önde, geride veya şekil bozukluğuna sahip olması gibi durumlar, dişlerin uyumsuzluğu ile birleşerek hem estetik hem de fonksiyonel sorunlara yol açabilir. Dr. Kıymık, bu bozuklukların ergenlik döneminde kemik gelişimi hızlandıkça daha belirgin hale geldiğini ve çocukların bu dönemde akranları tarafından alay konusu olabileceğini belirtti.

Trabzon’da Sağlık Turizmine Uçuş Dopingi! Yeni Uçuşlar Umut Veriyor Trabzon’da Sağlık Turizmine Uçuş Dopingi! Yeni Uçuşlar Umut Veriyor

Cerrahi Müdahale ve Tedavi Süreci

Dr. Kıymık, çene bozukluğu olan hastaların öncelikle ortodontik tedavi gördüğünü açıkladı. Diş hekimleri ve plastik cerrahların birlikte yürüttüğü bu süreç, dişlerin hizalanmasıyla başlar. Ortodonti tedavisiyle çözülemeyen ileri derece kemik ve diş yapısı bozukluklarında cerrahi müdahale gerekebilir. Alt veya üst çenenin ilerletilmesi, geriletilmesi ve rotasyon gibi işlemler bu cerrahilerde uygulanır.

Akran Zorbalığına Karşı Duyarlılık

Opr. Dr. Emre Kıymık, çene bozukluğu olan çocuklarda akran zorbalığının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. "Çocuklarınızın bu tür zorbalıklarla karşılaşmaması için tedavi seçeneklerine başvurmak önemli. Erken müdahale ile çocuklar, yaşıtları gibi sağlıklı bir görünüme kavuşabilir" dedi.

Kaynak: İHA