Samsun Valisi Tavlı’dan jandarma, polis ve sahil güvenlik personeline telsizden bayram kutlaması Samsun Valisi Tavlı’dan jandarma, polis ve sahil güvenlik personeline telsizden bayram kutlaması

Maden suyunun, yer kabuğundaki çeşitli derinliklerde doğal olarak oluştuğunu belirten Prof. Dr. Gültekin, bu suların mineral içeriği sayesinde sağlık açısından birçok fayda sağladığını vurguladı. Gültekin, maden suyunun, vücuda yararlı mineraller ve eser elementler içerdiği için, sağlıklı yaşam desteği ve bazı hastalıkların tedavisinde önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Ancak, Türkiye'de maden suyunun henüz yeterince yaygın kullanılmadığını söyleyen Gültekin, "Avrupa'da bebek mamalarından sporcu beslenmesine kadar pek çok alanda mineralli sular yaygın bir şekilde kullanılırken, ülkemizde bu konuda büyük bir fark var. Maden suyu, doğal yollardan elde edilen şifalı bir içecekken, soda ile karıştırılmakta ve bu da tüketimin kısıtlı olmasına neden olmaktadır," dedi.

Prof. Dr. Gültekin, Türkiye'deki maden suyu kaynaklarının büyük kısmının israf edildiğini ve bu kaynakların sadece yüzde 4'ünün ekonomik anlamda değerlendirildiğini belirtti. Trabzon gibi maden suyu zengini illerde bu kaynakların doğru bir şekilde işlenmesi gerektiğini vurgulayan Gültekin, Trabzon’da yaklaşık 20 civarında maden suyu kaynağı bulunduğuna dikkat çekti.

Bu kaynakların çoğunun debisi düşük olduğu için kimyasal analizlerinin yapılmadığını ancak bu kaynakların bir proje kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Gültekin, bu su kaynaklarının doğru şekilde analiz edilerek ekonomiye kazandırılmasının sadece halk sağlığına değil, aynı zamanda bölge ekonomisine de katkı sağlayacağını söyledi.

Prof. Dr. Gültekin, Trabzon’daki maden suyu kaynaklarının daha ayrıntılı bir şekilde araştırılması ve turizm gibi alanlarda kullanılmasının bölgeye ekonomik fayda sağlayacağını belirtti. Bu konuda karar vericiler ve araştırmacıların ortak çalışmalar yapmasının son derece faydalı olacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA