KALP HASTALIKLARI ERKEN ÖLÜMLERE YOL AÇIYOR

Prof. Dr. Yasemin Açık, dolaşım sistemi hastalıklarının Türkiye'de ölüm nedenleri arasında yüzde 33,4 ile ilk sırada olduğunu vurguladı. TÜİK’in 2023 yılı istatistiklerine göre bu ölümlerin yüzde 42,4'ü iskemik kalp hastalıklarından kaynaklanıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre, dünya çapında kardiyovasküler hastalıklar yılda yaklaşık 18 milyon kişinin hayatına mal oluyor.

DAVRANIŞSAL FAKTÖRLER ÖNEMLİ

Açık, kalp hastalıklarının büyük ölçüde obezite, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik ve tütün kullanımı gibi davranışsal faktörlerden kaynaklandığını belirtti. "Sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinildiğinde ve yüksek kan basıncı, kan şekeri, kolesterol gibi risk faktörleri kontrol altına alındığında, kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 80'ini önlemek mümkün" dedi.

Uzmanlardan Velilere Kritik Uyarı: Sağlıksız Beslenme Diş Çürümelerine Yol Açıyor Uzmanlardan Velilere Kritik Uyarı: Sağlıksız Beslenme Diş Çürümelerine Yol Açıyor

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

Prof. Dr. Açık, aile öyküsü gibi değiştirilmesi mümkün olmayan risk faktörlerinin farkında olunması gerektiğini ve düzenli kontrollerin hayati önem taşıdığını söyledi. Erken teşhis ve tedavi ile kardiyovasküler hastalıklara bağlı erken ölümlerin önemli ölçüde azaltılabileceğini belirtti.

Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU