PROSTAT KANSERİNİN BELİRTİLERİ VE RİSKLERİ

Doç. Dr. Yitgin, prostat kanserinin erkeklerde en yaygın kanser türlerinden biri olduğunu ve erken dönemde teşhis edilmesinin başarılı bir tedavi için en yüksek şansı sunduğunu söyledi. Prostat kanseri erken evrelerde belirti göstermeyebilirken, ileri evrelerde idrar yapmada zorluk, idrarda kanama, kemik ağrısı, nedensiz kilo kaybı ve ereksiyon bozukluğu gibi belirtiler görülebilir.

İLERİ YAŞ VE GENETİK FAKTÖRLER RİSKİ ARTIRIYOR

İleri yaşlarda prostat kanseri riskinin arttığını vurgulayan Dr. Yitgin, özellikle 50 yaş üzeri erkeklerde bu riskin daha yüksek olduğunu belirtti. Ailede prostat veya meme kanseri öyküsü olan kişilerde, genetik mutasyonların prostat kanseri riskini artırabileceğini ifade etti. Siyahi erkeklerde prostat kanserinin görülme sıklığı daha yüksekken, obez kişilerde kanserin daha agresif olma ve tedavi sonrası tekrarlama ihtimali yüksektir.

Kanser vakalarında ürküten rakamlar Kanser vakalarında ürküten rakamlar

ERKEN TANI HAYAT KURTARIR

Dr. Yitgin, erken tanının hayat kurtarıcı olduğunu belirterek, 45 yaş ve üzeri aile öyküsü olan erkeklerin ve 50 yaş üzeri tüm erkeklerin yılda en az bir kez üroloji uzmanına başvurmasını önerdi. Prostat kanseri tanısında, parmak ile prostat muayenesi, PSA kan testi, MR görüntüleme ve biyopsi kullanılarak kesin tanı konulabilmektedir. Erken teşhis ve tedavi, hastalığın seyrini olumlu yönde değiştirebilir.

Muhabir: AYŞE SANCAK