Dr. Uysal şöyle devam dedi: “Ramazan ayı oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. Günlük öğün sayısı 2 olurken, insanların fiziksel aktiviteleri yüzde 20 oranında azalmaktadır. Bu nedenle Ramazan ayı bedenin ve özellikle sindirim sisteminin dinlenme, arınma ve bakım ayıdır. Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürebilmesi için gündüz saatlerinden gece saatlerine geçen öğünlerin tamamlanması gerekmektedir. Bu nedenle sahur mutlaka yapılmalıdır. Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesi vücut için zararlı bir durumdur. Çünkü bu beslenme şekli yaklaşık 14-15 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır.
Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak baş ağrısı, baş dönmesi gibi durumların ortaya çıkmasına ve günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır ‘’ dedi.
İFTAR İKİ BÖLÜME AYRILABİLİR
Dr. Uysal şöyle devam etti: “sindirim sorunları yaşamamak için iftar iki bölüme ayrılabilir.
İlk bölümde; 1-2 bardak su, 1-2 hurma sonrasında 1 kase çorba tüketilip yaklaşık 15 dakika mola verilir. İkinci bölümde; ana yemek ( et,tavuk,sebze yemeği,kuru baklagil yemeği ),salata ,bulgur pilavı,yoğurt,tam buğday ekmeği yenebilir. Ayrıca, kızartmalardan, hamurlu tatlılardan uzak durulmalıdır. Yenecek ise sütlü tatlılar tüketilmelidir. Ayrıca iftar ile sahur arasında yaklaşık 10-12 bardak su içilmelidir. İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır. Sahur öğünü mutlaka yapılmalıdır, Ramazan ayı dışındaki normal zamanda sabah yaptığımız kahvaltının içerik olarak aynısını daha erken saatte tüketmeye benzetebiliriz. Proteinden zengin süt,yumurta ,peynir,tam buğday ekmeği tercih edilmelidir.”
DOKTOR ONAYI ALMALILAR
Dr. Uysal kronik hastalığı olan kişiler için de oruç tutacak olanlara bazı uyarılarda bulundu.
Uysal, “Diabetik kişiler eğer oruç tutuyor ise beslenmelerine her zamankinden daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Yanlış beslenmeleri kan şekerinin ani düşmesine ve ani yükselmesine sebep olabilir. Ayrıca lifli gıdaları tercih etmelerinde fayda olacaktır. Oruç tutmadan önce mutlaka hekimine danışıp onayını aldıktan sonra oruç tutmaya karar vermeleri daha uygun olacaktır.” İfadelerini kullandı.
HİPERTANSİYONU OLAN KİŞİLER
Uysal, açıklamasında şunları kaydetti: “Hipertansiyonu olan kişiler ani olarak yemek yediklerinde mide de hazımsızlık, damarları da etkiler. Bu durum tansiyonun ani yükselmesine neden olabilir. Ayrıca tuzlu, yağlı yiyeceklerden uzak durmaları gerekmektedir. Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan hurma, çok değerli bir meyve olup 100 gramında 274 kalori bulunmaktadır. Bol proteinli ve lifli bir yapısı mevcut olup özellikle Ramazan ayının ilk haftasında oluşabilen kabızlık şikayetlerini de önlemektedir. Oruç tut Sıhhat bul ‘’mahyasında da ifade edildiği gibi bu mübarek ayda sıhhatimizi kaybetmemeli aksine sıhhat bulabilmeliyiz diyerek sıhhatli, huzurlu ve hayırlı Ramazanlar dilerim.”
Adnan RAMOĞLU