Vali Baydaş, "Konaklayan kişilerin sadece bir defa kullanmasıyla bile bir bungalovdan yaklaşık 250-300 litre atık su doğaya bırakılıyor. Fırtına Deresi civarında bu atıklar ciddi çevre sorunlarına yol açıyor," dedi.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde son yıllarda özellikle Arap turistlerin artan ilgisiyle birlikte konaklama alternatifleri de çeşitlendi. Bungalov sayısının hızla artmasıyla Rize Valiliği, Fırtına Vadisi'ndeki ruhsatsız ve çevreye zarar veren bungalovları yıkmaya başladı. Vali Baydaş, tüm bungalovların kayıt altına alınması, vergilendirilmesi ve turizm işletme belgesi olmayanlar hakkında işlem yapılmasının zorunlu olduğunu vurguladı. Ayrıca, konaklama yapan misafirlerin kayıt altına alınması gerektiğini belirtti.

Trabzonlu Konfederasyon Başkanı Bayrağı Devrediyor: "Değerlerimize Sahip Çıkmalıyız" Trabzonlu Konfederasyon Başkanı Bayrağı Devrediyor: "Değerlerimize Sahip Çıkmalıyız"

Vali Baydaş, "Turizmde alternatif konaklama yeri ihtiyacı artınca bungalovlar ve turizm amaçlı konut kiralanması meselesi gündeme geldi. İlk talebimiz yapıların ruhsatlı olması, ikinci olarak vergilendirilmiş olmaları, üçüncü olarak turizm işletme belgesine sahip olmaları ve dördüncü olarak bildirim kanununa uygun olmaları," dedi.

Bungalovların atık suları Fırtına Deresi'ni kirletiyor

Vali Baydaş, "Bungalovlarda kalan her bir kişinin litrelerce su harcayıp doğaya bıraktığı atık su Fırtına Vadisi'nin doğal güzelliklerine zarar veriyor," diyerek bölgenin sembolik önemini vurguladı. Çevreye zarar veren bungalovlara göz yummayacaklarını ifade etti.

Rize'nin turizme odaklandığını belirten Vali Baydaş, bungalov işletmecileriyle defalarca bir araya geldiklerini ve çevreye duyarlı turizmi teşvik ettiklerini söyledi. Bungalovların kontrollü bir şekilde vergilendirilmesi ve atıklarının çevre sağlığına uygun hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: İHA