Çayın Her Kısmı Değerleniyor
Rize’de çay bitkisi, yaprağından beyaz çay, yeşil çay, matcha, oolong çayı ve siyah çay üretimi için kullanılıyor. Bunun yanı sıra yemekler, tatlılar ve dondurmalar için çay pudrası da üretiliyor. Çayın işlendikten sonra geride kalan çöpü ise Rize Belediyesi'nin kurduğu mangal kömürü fabrikasında değerlendiriliyor. Bu fabrika sayesinde çayın çöpünden pelet ve mangal kömürü üretiliyor. Şimdi ise çay müstahsilleri çayın en eski bilinen kısmı olan tohumu için çay bahçelerine girmeye başladı.

Çay Tohumu Yeni Ekim Alanları Açıyor
Çay tohumu, Trabzon, Ordu ve Giresun gibi çayın az yetiştiği bölgelere gönderiliyor ve burada yeni çay bahçelerinin ekimi için kullanılıyor. Rize Ziraat Odası tarafından yapımı süren çay tohumu fabrikası ise çay tohumu yağı ve sabun üretimini hedefliyor. Çay tohumlarının kilogram fiyatı, müstahsillerin beklentisine göre 12-14 TL arasında olacak.

Müstahsiller, Çay Tohumunu Toplama Zamanını Değerlendiriyor
Çay müstahsilleri, çay sezonunun bitmesiyle birlikte çay tohumu toplamaya başlamış durumda. Fatma Akyar, “Çay bitti, şimdi çay tohumu başladı. Allah rızkımızı verdi topluyoruz. Bin kere şükürler olsun” diyerek, komşularıyla birlikte imece usulü çalıştıklarını belirtti. Binnaz Köksal da, “Çay sezonu bitti, şimdide çay tohumunu topluyoruz. Komşularla imece usulü topluyoruz. Toplaması zor ama fiyatlar güzel olursa çok mutlu oluruz” şeklinde konuştu.

Yeni Fırsatlar ve Gelecek Planları
Çay tohumlarının yüksek bir fiyata satılması, müstahsillerin en büyük beklentisi. Neriman Çomoğlu, “Çayı bitirdik, şimdide çay tohumunu topluyoruz. Yeni fabrika yapılacak ve bu tohum gıda ve boya sanayinde kullanılacak. İyi bir fiyat verilirse çok memnun oluruz” dedi.

Trabzonlu Bakanlardan Diyarbakır Valisi Zorluoğlu'na Anlamlı Ziyaret Trabzonlu Bakanlardan Diyarbakır Valisi Zorluoğlu'na Anlamlı Ziyaret

Kaynak: iha