Referans Kovanları ve Yeni Protokol

Bu yıla kadar Anzerli arıcılar, ballarını sağdıktan sonra Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığıyla Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü'ne gönderiyordu. Burada laboratuvar ortamında incelenen ballar, Anzer'deki çiçek çeşitliliği bakımından analiz ediliyor ve çıkan rapora göre Anzer Balı olup olmadığına karar veriliyordu.

Bu yıl ise Hacettepe Üniversitesi ve Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında yapılan protokol ile Anzer Yaylası'ndaki bal üretiminin yoğun olduğu 10 bölgeye Hacettepe Üniversitesi kendi kovanlarını kurdu. Bu kovanlardan alınacak numuneler, bu yılın referans ürünü olacak. Böylece, Anzer Balı'nın saflığı ve kalitesi bu referans ballar üzerinden tespit edilecek.

İklim Değişiklikleri ve Bilimsel Metodoloji

Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım, değişen iklim koşulları, küresel ısınma ve mevsimler arasındaki farklılık nedeniyle çiçeklenmenin her yıl değiştiğine dikkat çekti. Bu sebeple, Anzer Yaylası'ndaki çiçek florasını ve bal kalitesini daha somut verilerle belirlemek amacıyla bu yeni metodolojiyi uygulamaya koyduklarını belirtti.

Özkırım, "Anzer Balı bizim için ülkemiz açısından uluslararası ve ulusal düzeyde çok önemli bir değerdir. Bu yıl itibariyle bilimsel anlamda değişik bir metodoloji uygulama kararı aldık. Bu kararı Rize İl Tarım Orman Müdürlüğü ve Anzer'deki kooperatiflerimizle birlikte yürütme sürecindeyiz," dedi.

Referans Balları ve Kalitenin Garantisı

Yeni uygulama kapsamında, Hacettepe Üniversitesi tarafından mühürlenen kovanlardan alınacak ballar, referans bal olarak kullanılacak. Bu referans ballar, diğer üreticilerin balları ile mukayese edilerek analiz edilecek. Böylece, Anzer Balı'nın kalitesi ve özgünlüğü laboratuvar ortamında değil, üretim aşamasında da kontrol altında tutulacak.
Prof. Dr. Özkırım, "Bu uygulama Anzer Balı'nın bundan sonraki süreçte garantörü olacak. Bilimsel metotlarda günceli yakalamak ve objektiviteyi sağlamak için referans ballarımız kullanılacak. Böylelikle, Anzer Balı'nın değeri ve kalitesi daha somut verilerle ortaya konulacak," ifadelerini kullandı.

Trabzon Çarşıbaşı Belediye Başkanı Ahmet Keleş, annesi Hanımcık Keleş'i kaybetmenin derin acısını yaşıyor Trabzon Çarşıbaşı Belediye Başkanı Ahmet Keleş, annesi Hanımcık Keleş'i kaybetmenin derin acısını yaşıyor

Anzer Balı'nın Geleceği İçin Bilimsel Katkı

Bu uygulama, Anzer Balı'nın geleceğe taşınması ve kalitesinin korunması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Prof. Dr. Özkırım, "Bu yeni sistemle Anzer Balı'nın kalitesini ve özgünlüğünü koruyacağız. Referans balları Anzer Balı'nın garantörü olacak ve bu bilimsel katkı Anzerlilerin kendi değerlerini koruma mücadelesine destek olacak," dedi.

Kaynak: İHA