Gümüşhane ArzularKabaköy Belediye Başkanı Çetin Rıza Tanış, belde sınırları içerisinde faaliyet gösteren çimento fabrikasından dolayı yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti.

Başkan Tanış, “Çimento fabrikasından çok mustaribiz, sıkıntı çekiyoruz. Geldiğimiz günden itibaren fabrika ile mücadele ediyoruz. İnsanımız bahçesini ekip biçiyor, sağlıklı besin alabiliyor mu? Fabrikanın hemen bitişiğinde okul var. Çocuklar tozun toprağın için de okumak zorunda kalıyor. Fabrikanın bacasından çıkan duman ve toz beldemizin üzerine yağmur gibi yağıyor. Mücadele ediyoruz. 2019 yılında takılan filtrelerle çalışma yapıyorlar. Filtrelerin bakımları yapılıyor mu? Bilmiyorum. İnsan hayatını hiçe sayıyorlar. Fabrikayı sürekli takip ediyorum. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün görevini yaptığına da inanmıyorum. Hayatımız hiçe sayılıyor. Tek başımıza mücadele ediyoruz. Çaresiz ve yalnız kaldık. Devletin bir belediye başkanıyım. Bu konuda anlattıklarım farklı lanse ettiriliyor. Devlet daha güçlüdür. Sermaye, üretim ve paraya karşı değiliz. Biz kanun hükmünde üretimden yanayız. Milletimizi kimse zehirleyemez. Fabrika kapansın diye uğraşmıyoruz. Temiz üretim yapsın diye uğraşıyoruz” dedi.

GEREKEN ÖZEN GÖSTERİLMEDİ

Tanış, belde sınırları içerisinde bulunan Ayasofya Camiine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından gereken önemi göstermediğini kaydederek, “Gümüşhane’nin onuncu yüzyılda yapılan Ayasofya Camii beldemiz sınırları içerisinde. Buranın turizm tarafından değerlendirmeye alınmamasına üzülüyorum. Turizm Müdürlüğü broşürlerinde bile bu Camii yer almıyor. Santa Harabeleri güzergahına da tabela koyduk. Ayasofya Camimize turizm müdürü gelmiyor. Vatandaşımıza burayı zor şartlarda tanıtıyoruz” diye konuştu.

ŞEFFAF ÇALIŞTIK

Tanış, ‘Üretken belediyecilik’ sloganı ile çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Başkan Tanış, “2019 yerel seçimlerinde ArzularKabaköy Beldesinde MHP’nin adayı olarak girdiğim seçimlerde, vatandaşlarımızın teveccühü ile başkanlığa seçildim. ‘Üretken belediyecilik’ MHP’nin marka değeridir. Milliyetçilik, çalışkanlık, adalet, dürüstlük, çağdaşlık, şeffaklık anlayışı ile beldemize hizmet ettik. Her zaman şeffaf olduk. Belediyemizin ekonomik durumunu vatandaşımızla rahatlıkla paylaşıyoruz. Vatandaşımız da belediyenin borcu ve alacağını bilmelidir” ifadelerine yer verdi.

YAPILAMAYANLARI YAPTIK

Tanış, “Yıllardır yapılamayan Bahçeler yolumuz vardı. Yolu düzgün olmayan, asfaltsız bir yoldu. Göreve geldiğimizde, çevre düzenlemesi ile yolu yenileyerek milletimizin hizmetine sunduk. Belediye binamıza 9 kilometre uzaklıktı mezeremiz vardı. Bir parka taşı yoktu. Orayı tatil yöresi durumuna getirdik. Çocuk parkları, altyapısı, kanalizasyon ve yolları ile her şeyi bitmiş bir mahalle oldu. Beldemizde nüfusu nasıl artırırız gayreti ile 1 ve 2 etap olmak üzere TOKİ’den 170 dairelik konut kazandırdık. 60 konut faal içerisinde oturuluyor. 111 dairenin kaba inşaatı bitmek üzere. Haziran ayında vatandaşımızın hizmetine sunulacaktır. Beldemize kurumsal belediye kimliği kazandırdık. Eski bir okulda hizmet veren belediyemizi yol üzerinde mükemmel bir binaya taşıdık. Vatandaşımıza güzel bir yerde hizmet etme fırsatı bulduk” diye konuştu.

PRESTİJİMİZ DOĞALGAZ

Doğalgaz bizim prestij projemiz. Belde de doğalgazın yakılması yaşam kalitesinin artmasını gösteriyor. Yaşlılarımız dışarıya çocuğunun yanına gitmek zorunda kalıyordu. Bu kış gitmeyecek. Soba, odun, kömür derdi yok. Evinde doğalgazı ile ısınıyor.

Beldemizde elektrik üretimi anlamında ilki başlatmak istedik. 1 MB güneş enerjisi ile başladık. Geldiğimizden beri mücadele ediyoruz. Büyük mesafe kaydettik. Projemiz onaylandı. Çağrı mektubumuzda onaylandığında ülkemize katkı sağlamak amacı ile beldemizde güneş enerjisi ile elektrik üreteceğiz. Onu da seçimlere kadar hayata geçirmeye planlıyoruz. Beldemizde otobüs duraklarına ihtiyaç vardı. Vatandaşlarımızı sıcak ve soğuktan koruduk. Bölgemizde postane yoktu. PTT şubesini beldemize getirdik. Aile hekimliğini de beldemize kazandıracağız. Tarımda ekim oranı yüzde 40 oranındaydı. Vatandaşımıza katkı sağlamak için çalışma yaptık. Her yıl vatandaşımızın bahçesine hayvansal gübre desteği olduk. Üretim yüzde 80 durumuna geldi. Vatandaşımızla iş birliği yaparak Gaziler Mahallemizde küçük hayvancılıkla alakalı mandıra yaptık. Kooperatif kurduk. 600 küçükbaş hayvanımız var. Hayvancılığı ön plana çıkarmak için gayret sarf ediyoruz. Hayvanların ihtiyacı olan otları da bölgemizde ekerek tedarik ediyoruz. Çiftçilerimize her alanda destek olduk.

VATANDAŞIMIZA HİZMET YAPTIK

Cuma günleri beldemize semt pazarı alanı oluşturduk. Başlangıç yaptık. Vatandaşımız sebze ve meyve ihtiyacını buradan alıyor. Bölgemizde 34 köy var. Yazın nüfusumuz 40 bine çıkıyor. Büyük bir market açarak bölgemize hizmet edeceğiz. Mahallerimizde su kanalları, bent yapımı, parke, yol, asfalt çalışması rutin hizmet olarak devam ediyor. Beldemize doğalgaz geldi. Üst yapı işlerini toparladık. Doğalgazı beldemize kazandırdık. Sezonu çok iyi şekilde değerlendiriyoruz.

TARİHİ MİRASI YAŞATTIK

Her mahallemize bir çocuk parkı projemiz vardı. Mahallerinin büyüklüğüne göre ilave parklar da yaparak çocuklarımızı mutlu ettik. Kamelyalar da yerleştirerek insanlarımızın komşu sohbeti yapmasına imkan sağladık. En önemsediğim konulardan bir tanesi de belediyemizin kültür yayını adı altında bir yayını olmasıydı. Ciddi bir çalışmayla ArzularKabaköy adı altında tarihi bir kitap yaptık. Söz uçar yazı kalır mantığı ile güzel bir çalışma oldu. Beldemizde taş yapı olan eski bir köy fırınını modern bir hale getirerek, aslı ile oynamadan, dışarısını onararak halkımızın kullanımına sunduk.

BELDEMİZİ GÜZELLEŞTİRDİK

Beldemizin merkezini güzelleştirdik. Dağları kestik. Duvarlar yaparak, yeni alanlar oluşturduk. Modern bir belde merkezini halkımızın hizmetine sunduk. Ekinciler Mahallesinde kadın yas evimiz yoktu. Cami lojmanı yoktu. Yas evi ve lojman yaptık ve hizmete sunduk.

İMARA ÖNEMSEDİK

İmar uygulamalarımızı çok önemsedik. Bölgemize yerleşik nüfus için çalışmalar yaptık. İmar uygulamamıza ciddi talepler oluştu. Doğalgazla birlikte bölgemizde ciddi talep oluştu. Yerlerimiz değer kazandı. Dışarıdan yerleşik nüfus almaya başladık.

MODERN PARK KAZANDIRDIK

En önem verdiğim projelerden biri parktı. Beldemizde küçük bir park vardı. Modern bir yaşam alanını beldemize kazandırdık. Alparslan Türkeş parkımız halkımızın hizmetinde. Ailelerin oturduğu bir park oldu. Beldemize modern bir misafirhane kazandırdık. 4 tane 1 artı 1 daire var. Beldemize gelen misafirlerimize konaklayacak bir mekan oluşturduk. Fiyatı da gayet cüzi tuttuk. Vatandaşımızın beldemizi gezerek fazla masraf yapmadan konaklayacağı bir yer oldu. Vatandaşımıza katkı sağladık.

KURAN KURSU YAPILIYOR

Beldemizde Kuran Kursu eğitimi 1950’den itibaren var. Bundan gurur duyuyoruz. Binamız yıkılma tehlikesi oluşturunca kardeş Kağıthane Belediyemiz iş birliği ile yıkıp yeniden yapıyoruz. Mehmet Devran Hocamızın hatırasını beldemizde yaşatacağız. Bir ay içerisinde temelini atıp hızlı bir şekilde bitirmeyi hedefliyoruz

TURİZM ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR

Erzurum karayolu üzerinde turizm destinasyon çalışmamız var. Sit alanı ilan ettik. Bölgemizi mühendislerle gezdik. İlk adımını attık. Tatil köyü yapmayı hedefliyoruz. Tabiat varlıkları genel müdürlüğünde projesi ihale edildi. Turizm şehri Gümüşhane’miz, konuşmanın dışına çıkmadı. Ortadoğu’dan gelen misafirlerimizi Zigana Dağı’nın Gümüşhane tarafına çekmek istiyoruz. Trabzon’a gelen turist, kenti gezdikten sonra Gümüşhane’mize de uğrasın. Trabzon-Gümüşhane kardeş ildir.

GÜVENLİĞE ÖNEM VERDİK

Beldemizin güvenliği noktasında ciddi adımlar attık. Kameralar yerleştirerek beldemizin güvenliğini sağladık. 25 kamera ile beldemiz 7/24 denetim altında. İnsanlarımız bizim için çok kıymetli. Bu insanlar çileye talip olmuş. Vatandaşımıza hizmetin en güzelini yapmaya gayret ediyoruz. Öğrencilerimize burs imkanı sağladık. Gümüşhane ile beldemiz arasındaki ulaşımı belediyemiz bünyesine aldık. Öğrencimiz ve vatandaşımız uygun fiyat ile Gümüşhane’ye gidiyor. Vatandaşımızın beldemizde yaşamasına teşvik için böyle yaptık. Öğrenciye 2.5 TL gibi sembolik bir ücret belirledik. Vatandaşımız da 15 TL’ye Gümüşhane’ye ulaşım imkanı buluyor.

PARKIMIZI GÜÇLENDİRDİK

Araç parkımızı güçlendirdik. 1 ekskavatör, belediyemiz taşımacılık hizmetinde kullanmak üzere bir otobüs,  büyük bir çöp aracı, bir minibüs, bir silindir, bir kamyon, bir kamyonet, itfaiye aracı kazandırdık. JCB, bir kamyon, yeni bir otobüs alma projemiz var.

ISLAHLARI YAPTIK

Belediyemizin eski binasıyla alakalı DOKA ile bakliyat paketleme projesi yaptık. İnşallah bunu da hayata geçireceğiz. Dere ıslahları ile ilgili çalışmamızı yaptık. Ecdadımızın mirasını yaşatmak için kaybolan mezarları ortaya çıkardık. Çevresini düzenledik. Ölülülerimiz de değerlidir. Sahipsiz kalan ölülerimizin mezar taşlarını düzenledik.

ADRES SİSTEMİ HAYATA GEÇTİ

Gümüşhane’de adres sistemi bitmiş tek belediyeyiz. Cadde ve sokaklarımıza şehitlerimizin isimlerini verdik. Tüm evler numaralandırılmıştır. Ekonomik imkansızlıklara rağmen yapılamaz denenleri başardık.

KURUMLAR GÖREVİNİ YAPMIYOR

Çimento fabrikasından çok mustaribiz. Belediye başkanı olmakla her şey bitmiyor. Çimento fabrikasından çok sıkıntı çekiyoruz. Geldiğimiz günden itibaren fabrika ile mücadele ediyoruz. İnsanımız bahçesini ekip biçiyor, sağlıklı besin alabiliyor mu? Fabrikanın hemen bitişiğinde okul var. Çocuklar tozun toprağın için de okumak zorunda kalıyor. Fabrikanın bacasından çıkan duman ve toz beldemizin üzerine yağmur gibi yağıyor. Mücadele ediyoruz. 2019 yılında takılan filtrelerle çalışma yapıyorlar. Filtrelerin bakımları yapılıyor mu? Bilmiyorum. İnsan hayatını hiçe sayıyorlar. Fabrikayı sürekli takip ediyorum. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün görevini yaptığına da inanmıyorum. Hayatımız hiçe sayılıyor. Tek başımıza mücadele ediyoruz. Çaresiz ve yalnız kaldık. Devletin bir belediye başkanıyım. Bu konuda anlattıklarım farklı lanse ettiriliyor. 6 aylık TOKİ binamızın çatısı tozdan geçilmiyor. Toz ölçüm cihazı ile toz ölçülür. Toz ölçüm cihazı yok. Gece sesli çalışıyor. Sesle alakalı ölçüm cihazı yok. Milli servete yazık günah. Parklarımızı çöpe atmak zorunda kaldık. Çimento fabrikası beldemize bir bina yaptı. Allah razı olsun. Kendileri de çok önüme getirdi. Babasının hayrına yapmadı. Ödeyeceği vergiden daha fazlasını hesaptan düştü. Yaptığı binaya biz de para harcadık. Başka yerde sanayi fabrikalarının okulu başta olmak üzere her türlü sosyal tesisi parkı vardır. 20 senede beldemizde dağımızı taşımızı paraya çevirdi. Bir tane bina yaptı. Beldemizi istediği gibi kirletti. Bizim alnımız açık yüzümüz ak. Kimseden şahsi olarak bir talebimiz olmadı. Gümüşhane’de geçmişim de bellidir. Göreve gelmeden önce belediye tüketim vergisini 50 ay ödemedi. 50 ay ödenmeyen vergiyi ödettik. Görmemezlikten gelmedik. Hakkımız olanı alacağız. Yakıtla ilgili bir tesis kurmaya çalışıyorlar. Zabıtayı gönderip mühürlettik. Devlet daha güçlüdür. Sermaye, üretim ve paraya karşı değiliz. Biz kanun hükmünde üretimden yanayız. Milletimizi kimse zehirleyemez. Fabrika kapansın diye uğraşmıyoruz. Temiz üretim yapsın diye uğraşıyoruz.

EKONOMİMİZ İYİDİR

Ekonomik durumumuz, genel duruma göre gayet iyi. Destek alıyoruz. Paramızı rantabl kullanmaya çalışıyoruz. Yaptığımız işler şeffaf ve sözleşmeye dayalıdır. Ciddi duvar işleri yaptık. Bakanlıklardan hibe alıyoruz. Her yıl sonu hesabımızı yapıyoruz. Harcama planlamamızı yapıyoruz. Baharla birlikte bembeyaz sayfa açarak yolumuza devam ediyoruz.

TAKA/AYŞE SANCAK