2023 yılı Eylül ayından bu yana Samsun'da yürütülen kahverengi kokarca ile mücadele çalışmalarının başarıyla devam ettiğini belirten Sağlam, 93 teknik eleman ve diğer paydaş kurumların katılımıyla çalışmaların aralıksız sürdüğünü ifade etti. Özellikle fındık başta olmak üzere birçok tarım ürünü için ciddi verim kayıplarına yol açabilen kahverengi kokarcanın, ekonomik açıdan önemli bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Üreticilerin bahçelerini düzenli aralıklarla kontrol etmeleri gerektiğini ve kimyasal ilaçlamaların yanı sıra biyolojik mücadeleye de önem vermeleri gerektiğini belirten Sağlam, trissolcus japonicus (samuray arıcığı) gibi biyolojik mücadele yöntemlerinin kullanımını teşvik etti. Ayrıca, ilaçlama ile hasat arasındaki süreye dikkat edilmesi gerektiğini ve ilgili bilgi için il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurulması gerektiğini vurguladı.

Söğütlü'de şok olay; ARAÇTA ÖLÜ BULUNDU Söğütlü'de şok olay; ARAÇTA ÖLÜ BULUNDU

Sağlam, son olarak, kahverengi kokarca ile mücadelede üreticilerin bilinçli ve koordineli bir şekilde hareket etmelerinin, başarıya ulaşmada önemli bir adım olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA