Samsung Türkiye Mobil Başkanı Murat Azdemir, akıllı telefonlara erişimi artırmak amacıyla ÖTV baremlerinin yeniden düzenlenmesi için kamu ile temas halinde olduklarını açıkladı.
TÜKETİCİLER YENİ CİHAZLARA ULAŞAMIYOR
Azdemir, mevcut vergi sisteminin tüketicinin yeni teknolojilere erişimini engellediğini belirtti. Şu anda uygulanan sistemde:
ÖTV’siz fiyatı 1.500 TL’ye kadar olan telefonlarda %25 ÖTV,
3.000 TL’ye kadar olanlarda %40 ÖTV,
3.000 TL üzerindeki tüm telefonlarda ise %50 ÖTV uygulanıyor.
Ancak döviz kuru nedeniyle 3.000 TL’nin altında satılabilecek bir akıllı telefon kalmadığı için, Türkiye’de satılan tüm cihazlara fiilen %50 ÖTV uygulanıyor.
SAMSUNG: SEKTÖR KAZANMALI, VERGİ KAYBI OLMAMALI
Samsung’un Türkiye akıllı telefon pazarında %45’lik payla lider olduğunu vurgulayan Azdemir, “Kamu ile yakın işbirliği içindeyiz. Sadece vergi değil, tüketici finansmanı konusunda da görüşmelerimiz sürüyor. Vergi kaybı olmadan, tüm paydaşların kazanacağı bir düzenleme hedefliyoruz,” ifadelerini kullandı.
MODEL: OTOMOTİVDEKİ GİBİ BAREM SİSTEMİ
Azdemir, otomotiv sektöründeki gibi daha gerçekçi ve kademeli ÖTV sisteminin cep telefonlarına da uygulanabileceğini belirtti. Yeni düzenlemeyle, döviz kuruna göre dinamik güncellenebilen vergi dilimleri sayesinde, orta ve giriş segment telefonlara erişim kolaylaşacak.
TELEFON FİYATLARINDA İNDİRİM OLABİLİR Mİ?
Yeni ÖTV düzenlemesinin hayata geçmesi durumunda, özellikle giriş ve orta segmentteki akıllı telefonların fiyatlarında %20 ila %30 arasında düşüş beklenebilir. Bu da hem satış hacmini artıracak, hem de kayıt dışı ithalatın önüne geçecek bir etki yaratabilir.
ÖZET: HERKES İÇİN ORTAK PAYDA ARANIYOR
Samsung’un başlattığı bu girişim, sektörde olumlu yankı buldu. Hem üretici firmalar hem de tüketiciler, makul vergilendirme sayesinde daha erişilebilir bir teknoloji pazarı umuyor. Ancak nihai karar kamu otoritelerinde. Vergi baremleri yeniden düzenlenirse, 2025 ikinci yarısında Türkiye’de akıllı telefon fiyatlarının önemli ölçüde düşmesi gündeme gelebilir.