TRABZON’UN SANAYİ KİMLİĞİ
Trabzon, tarihi boyunca ticaretin ve üretimin merkezi olmuş, sanayi kültürüyle iç içe yaşayan bir şehir. İpekyolu, Büyük Sanayi, Demirkırlar, Bağkur ve Fatih sanayi siteleri ile birlikte birçok irili ufaklı sanayi alanı, kente ekonomik dinamizm kazandırıyor. Bu sanayi merkezleri, hem yerel istihdamı besliyor hem de Trabzon’un üretim gücünü temsil ediyor.

Fındık Fiyatlarında Şaşırtan Artış! Serbest Piyasada Rakamlar Uçtu Fındık Fiyatlarında Şaşırtan Artış! Serbest Piyasada Rakamlar Uçtu

TS61 GARAJ’DA GÜNDEM: EMEK, MESLEK VE GELECEK
İpekyolu Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren TS61 Garaj’ın kapısını araladık. VAG grubu araçlara hizmet veren Talip Yılmaz ve Servet Seven, sabah kahvaltısında sanayideki gerçek tabloyu anlattı. İkili, işsizlik yerine “nitelikli eleman eksikliği”ne dikkat çekti.

“İŞSİZLİK YOK, İŞE TALİP YOK”
Talip Yılmaz, gençlerin mesleki eğitime yeterince yönelmediğini belirterek, “İşsizlik olduğuna inanmıyorum. Sanayide çalışana her zaman iş var. Yeter ki gençler ellerini taşın altına koysun” dedi. Yanlarında çalışan Ufuk isimli gencin kısa sürede iyi bir usta olacağını söyleyen Yılmaz, “Sanat altın bileziktir” sözünü hatırlattı.

MESLEK SAHİBİ OLMAK ERKEN YAŞTA BAŞLAR
Servet Seven ise, mesleki eğitimin çocuk yaşta başlaması gerektiğini vurguladı. “Ağaç yaşken eğilir. Küçük yaşta çocuklarımızı meslekle tanıştırırsak gelecekte iş beğenmeyen değil, aranan insanlar yetiştiririz” dedi.

SANAYİLERDE DÖNEN TEK SORUN: ELEMAN BULMAK
Sanayi esnafının ortak sorunu ise aynı: yetişmiş, istekli, çalışkan eleman bulmak. İş çok, usta yok. Çözüm ise meslek liselerine yönlendirme, çıraklık kültürünü yeniden canlandırma ve gençlere “emek” kavramını erken yaşta kazandırmak.

Muhabir: TUNCAY UÇKUN