Demirsoy açıklamasında; “insana olan yatırımları çok önemsiyoruz. Bir şehrin karakterini belirleyen şey oranın mimarisidir. Amerika’da bütün eyaletlerde aynı yerde büyük binalar vardır. İstanbul’a geliyorsunuz burada alçak bina burada yüksek bina. Ya da küçük binaların olduğu bir yerde 2 ay sonra 50 katlı bir bina görebiliyorsunuz. Bunları şaşkınlıkla izliyoruz” dedi.
Sorunlar Devam Ediyor
Burada açıklamalarda bulunan Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez; “özellikle kentsel dönüşüm tüm Türkiye’de don zamanlarda moda uygumla olup henüz tam olarak yasal mevzuatının ne olduğu nasıl uygulanması gerektiği bilinmeyen yeni ve farklı toplumsal ve hukuki problemleri de beraberinde getiren bir konudur. Bizde ki son dönem de ki yerel yönetim yaklaşımı ağırlıklı olarak kentsel yenileme stratejisini içermektedir. Ekonomik, çevresel, sosyal, yöresel ve yasal değişikliklerin anlaşılması ve ona göre model üretilmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Ülkemizde maalesef yasalar uygulanırken ciddi problemler yaşamaktayız. Son dönemde OHAL kararnameleri içerisinde kamulaştırmaya ilişkin yasal düzenlemelerin yer alması ayrıca düşündürücüdür. Bugün gerekse kentsel dönüşüm gerekse kamulaştırma yasalarının kanunlarının halkımızın aleyhine işlediğini gerekli olan bedeli alamadıklarının altını özellikle çizmek isterim. Hala mahkemelerimizde sorunlar devam etmektedir. Bitmeyen yargılama süreci nedeniyle ödemeler yapılamamakta ve maalesef vatandaşımız hakkını alamamaktadır.
Batılı Bunu Gelişmişliğin Parçası Olarak Görüyor
Trabzon Mimarlar Odası Başkanı Gürol Ustaömeroğlu ise; “Bugüne kadar inşaat sektörünün ekonomiye katkısı biraz hakir görülüyor. Ekonomi günümüz koşullarında bir devlet sisteminin vazgeçilmez bir parçası” diyerek Prof. Dr. Zeyyad Hatipoğlu’nun bir konuşmasında; “ Ekonomi son derece göz ardı edilemeyecek bir yerdedir ama bir şartla o da tasarruflu davranmak zorundayız” sözünü hatırlatarak; “Biz kentsel dönüşüm konusunda biz artık ekonomik davranmak zorundayız. Kişiselden tutun devlete kadar tasarruf yapmak zorundayız. Birde vazgeçilemez şeylerden bir tanesi olan süründürülebilirlik meselesi. Biz mimarlar bunu gündeme getirdiğimizde çok romantik insanlar olarak tanımlanmaya başlıyoruz. Bir kentin kimliği, kişiliği, tarihi deyip geleceğe yönelik tahayyüllerden bulunduğumuz zaman mimarlar uçuyor deniyor. Ama batılı bunu gelişmişliğin bir parçası olarak görüyor. Dolayısıyla kentsel dönüşüm dediğimiz mesele bir kentin kişiliği, anıları, yaşamışlığı olarak sürdürülebilirlik maddesine katkıda bulunuyorsa gerçek bir kentsel dönüşümdür. Mesele sadece ekonomik boyutta bakmak gelecek kuşaklar önünde en büyük yanılgımız olacaktır. Şehirlerde kentsel dönüşümlere uğramış noktalara bakın orada ana noktalardan ayırın hangi şehirde olduğunuzu anlayamazsınız” ifadelerini kullandı.
Önemli İsimler Konuştu
Avukat Cafer Aydın başkanlığında gerçekleşen panelde konuşmacı olarak İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Zekeriya Kürşat, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cenk Yaşar Şahin, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Haydar Burak Cemyılmaz yer aldı. Paneli çok sayıda kişi dinledi.
Sonay ÇALUK
Editör: TE Bilisim