Yöre halkının önemli geçim kaynakları arasında yer alan Şebin cevizinde yaşanan bu felaket, yalnızca üreticileri değil, pestil ve köme gibi yöresel ürün imalatçılarını da doğrudan etkiliyor. Nisan ayı başında yaşanan soğuk hava dalgası, ceviz ağaçlarının yapraklanma dönemine denk gelince, yüksekten alçağa kadar tüm rakımlarda ciddi hasar oluştu.

Durumu sahada değerlendiren Başkan Arslan, “Bu yıl üreticilerimiz çok ciddi bir rekolte kaybıyla karşı karşıya. Ceviz üretimi yalnızca çerezlik tüketimde değil, pestil ve köme yapımında da temel hammaddelerden biri. Geçen yıl 700 ton olan üretim, bu yıl ancak yüzde 10 seviyelerinde kalabilir. 2014 yılında benzer bir zirai don yaşamıştık ve etkisi yıllarca sürmüştü. Maalesef aynı senaryo yeniden karşımızda,” dedi.

“Şebin cevizi yalnızca ceviz değil, bir marka”

Başkan Sandıkçı: "Eğitim seferberliğimizi sürdürüyoruz" Başkan Sandıkçı: "Eğitim seferberliğimizi sürdürüyoruz"

Şebin cevizinin Türkiye'de özel bir yere sahip olduğunu ifade eden Arslan, ürünün yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda tıbbi ve kültürel değer taşıdığına dikkat çekti. “İnce kabuğu, eşsiz aroması ve yüksek besin değeri ile Şebin cevizi, Alzheimer, kolesterol ve tansiyon gibi rahatsızlıklara iyi geldiği bilimsel çalışmalarla da desteklenmiş bir ürün. Bu değeri yaşatmamız gerekiyor” diye konuştu.

Öte yandan, kentin bir diğer tescilli ürünü olan Giresun kalite fındığın da aynı zirai don olayından zarar gördüğü bildirildi.

Kaynak: İHA