Apple, Katlanabilir iPad ile 2028’de Teknoloji Dünyasında Çığır Açacak Apple, Katlanabilir iPad ile 2028’de Teknoloji Dünyasında Çığır Açacak

Bayraktar, uzay çalışmalarına başlama motivasyonunu şu şekilde açıkladı: "20 yıllık hedefimize ulaştıktan sonra vizyonumuzu genişlettik ve uzay alanına yöneldik." Baykar, yaklaşık iki yıldır üzerinde çalıştığı Fergani Projesi ile küresel bir konumlandırma sistemi geliştirmeyi hedefliyor. Fergani uyduları, yerli kaynaklarla tasarlanarak, ABD’nin GPS, Rusya’nın GLONASS ve Çin’in Beidou sistemlerine bir alternatif sunmayı amaçlıyor.

Yüksek Hızda Veri İletimi ve Geniş Kullanım Alanları

Fergani uyduları, alçak yörüngede konuşlanacak ve yüksek hızlı veri iletimi ile haberleşme kabiliyeti sağlayacak. Uydular, denizcilik, havacılık, nesnelerin interneti (IoT), meteoroloji ve lojistik gibi pek çok sektörde kullanılabilecek. Her bir uydunun ağırlığı yaklaşık 100 kilogram olacak ve 500-600 kilometre yükseklikteki yörüngelerde görev yapacak.

Yeni Fırlatma Aracı ve Gelecekteki Hedefler

Bayraktar, Fergani’nin bir diğer önemli parçası olan yerli fırlatma aracını geliştirdiklerini de duyurdu. Sıvı yakıtlı roket motoruna sahip bu fırlatma aracı, 50 ton ağırlığında olacak ve 1 tonluk yükü yörüngeye taşıyabilecek kapasiteye sahip. Bayraktar, bu fırlatma aracının da projeye dahil edilerek, Türkiye’nin uzayda bağımsızlığını güçlendireceğini belirtti.

Fergani Projesi’nin 7-8 yıl süreceği ve küresel konumlandırma sistemlerinin yanı sıra diğer kritik uzay teknolojilerinde de Türkiye’nin söz sahibi olmasını sağlayacağı öngörülüyor.

Kaynak: ShiftDelete.Net