Kayıt dışı çalışmanın dezavantajları:

Kayıt dışı çalışılan süre emeklilik hesabına eklenmiyor ve emeklilik süresini uzatıyor.
Sigortasız çalışan bir kişi kıdem veya ihbar tazminatı alamıyor.
Rapor ücreti ödenmiyor.

SGK, kayıtdışılığın yoğun olduğu sektörler, küçük ölçekli işletmeler ve yabancı işçilerin yoğun olduğu sektörler için bilgilendirme faaliyeti başlattı. Bu kapsamda, 2024 yılı için aylık en az 40 bin 5 TL para cezası uygulanacağı hatırlatıldı.

Yüksek Cezalar ve Adli Sorumluluk

SGK, hazırladığı bilgilendirme kapsamında, kayıt dışı işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenlerin yüksek idari para cezalarıyla karşılaşacağını vurguladı. Bildirilmeyen çalışmalara ait primlerin gecikme cezası ve gecikme zammı ile tahsil edileceği, iş kazası yaşanması durumunda ise adli ve ağır idari sorumlulukların olacağı belirtildi. Bir işçiyi 6 ay boyunca sigortasız çalıştırmanın maliyetinin, ödenmesi gereken primin yaklaşık 5 katı olduğu açıklandı.

5'ten Fazla İşçiye Elden Ödeme Yasak

ATM’ye gidenler eli boş dönecek! Artık elinizdeki bu para kabul edilmeyecek ATM’ye gidenler eli boş dönecek! Artık elinizdeki bu para kabul edilmeyecek

SGK, 5 ve daha fazla çalışanı bulunan işyerlerinde işçilere yapılan ücret ödemelerinin banka aracılığıyla yapılması gerektiğini ve elden ödeme yapılamayacağını duyurdu. Ayrıca, çalışanların meslek kodlarının fiilen yaptıkları işe uygun şekilde bildirilmesi gerektiği belirtildi, aksi halde işçi başına asgari ücretin onda biri kadar ceza kesileceği açıklandı.

Yabancı İşçi Çalıştırmanın Cezaları

Türkiye’de çalışan yabancıların ve mesleki eğitim gören yabancıların fiilen çalışmaya başlamadan önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan izin alması gerektiği vurgulandı. Çalışma izni bulunmayan her bir yabancı için 56 bin lira ceza kesileceği, izinsiz şekilde kendi başına çalışan yabancıya ise 45 bin lira ceza verileceği belirtildi.

Kaynak: TAKVİM