Her yıl binlerce insan, artan şiddet olayları ve suç oranları nedeniyle hayatını kaybediyor veya ciddi mağduriyetler yaşıyor. Şiddet, tüm toplum kesimlerini etkileyen ciddi bir tehdit haline gelirken, uzmanlar bu duruma karşı acil önlemler alınması gerektiğine vurgu yapıyor.

Bu noktada, Adalet Bakanlığı HEGEM ve 27 devlet üniversitesinin işbirliğiyle yürütülen "Şiddetin Önlenmesi ve Suçla Mücadele Noktasında Sosyal Arabuluculuk Projesi" büyük önem taşıyor. Proje, sadece Türkiye’de değil, aynı zamanda yurt dışında da uygulanmaya başlıyor.

2025'in "Şiddetle Mücadele Yılı" ilan edilmesiyle birlikte, bilim insanları şiddet ve suçla mücadele için küresel bir seferberlik başlatılması gerektiğini ifade ediyor. HEGEM Vakfı, yıllardır Türkiye’de başarıyla yürütülen Şiddetle Mücadele Projesini yurt dışına taşımak için çalışmalarını hızlandırdı. İlk protokol, Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti'nde imzalandı ve sırada Almanya gibi Avrupa ülkeleri bulunuyor.

HEGEM Vakfı'nın koordine ettiği ve Anadolu Üniversitesi'nin yürüttüğü "İnsan Hakları, Şiddet Önleme ve Sosyal Arabuluculuk Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirilmesi Uluslararası Seferberliği, 2023-2034: KKTC Projesi" kapsamında bir işbirliği protokolü imzalandı. Protokol töreni, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Lefkoşa Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Törene HEGEM Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Karaca, Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, Lefke Avrupa Üniversitesi Genel Sekreteri Hüseyin Eser ve Kuzey Kıbrıs Turkcell Marka İletişimi Müdürü Özlem Kavaz Soykan katıldı.

Protokol töreninde, HEGEM Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Karaca, Şiddet Önleme Danışmanlığı ve Sosyal Arabuluculuk Sertifika Programı'nın yurt dışı ayağında KKTC ile önemli bir açılım yaptıklarını belirtti. Karaca, "Türkiye Cumhuriyeti 12. Kalkınma Planı ve İnsan Hakları Eylem Planı çerçevesinde, Adalet Bakanlığı ve HEGEM Vakfı işbirliğiyle yürütülen 'İnsan Hakları, Şiddet Önleme ve Sosyal Arabuluculuk Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirilmesi Uluslararası Seferberliği' kapsamında KKTC’de çalışmalarımızı sürdürüyoruz," dedi.

Adıyaman ve Kahramanmaraş’a Dev Elektrik Yatırımı! Enerji Altyapısı Güçleniyor Adıyaman ve Kahramanmaraş’a Dev Elektrik Yatırımı! Enerji Altyapısı Güçleniyor

Karaca ayrıca, Lefke Avrupa Üniversitesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde öğrenim gören 15 bin öğrenciye bu programdan faydalanma fırsatı sunacaklarını da ifade etti. Bu proje ile şiddetle mücadele konusunda küresel çapta büyük bir adım atılması hedefleniyor.

Muhabir: AYŞEN KARABİNA